Вижте как музиката влияе на здравето ни

Вижте как музиката влияе на здравето ни Ползите от музиката могат да бъдат мощни и широкообхватни. Музикалната терапия е приета за насърчаване на емоционалното здраве, подпомагане на пациентите да се справят със стреса и повишаване на психологическото благосъстояние. Някои изследвания дори предполагат, че любимият ви музикален стил може да даде представа за различни аспекти от вашата личност.

1. Музиката подобрява когнитивните способности
Изследвания показват, че фоновата музика или музиката, която се възпроизвежда, докато сте фокусирани предимно върху някаква друга дейност, може драстично да подобри изпълнението на когнитивните задачи. Друго проучване е установило, че слушането на повече рок или оптимистична музика води до подобрения в скоростта на обработка и подобрява паметта.
Независимо дали става дума за подобряване на паметта, или за поддържане на бдителност при изпълнение на досадни и скучни задачи, използването на музика за подобряване на когнитивните ви способности може да бъде изключително полезно в ежедневието.

2. Музиката облекчава стреса и безпокойството
Добре известно е, че добрата музика облекчава стреса при много хора, но знаете ли, че музиката помага и на хората с генерализирано тревожно разстройство? Според проучване, проведено през 2015 г., пациентите с генерализирано тревожно разстройство реагират положително на музикалната терапия. Независимо дали имате леко или тежко безпокойство, музиката може значително да намали симптомите ви.

3. Музиката може да подобри паметта
Много студенти обичат да слушат музика, докато учат, но наистина ли е чудесна идея? Някои смятат, че слушането на любима музика помага да се подобри запомнянето, докато други са на мнение, че това повишава концентрацията. Изследванията показват, че това може да помогне, но зависи главно от типа музика, удоволствието на слушателя от музиката и от това колко добре е обучен слушателят в музикално отношение. Различните видове музика създават различни видове въздействие върху различните хора. Така че, докато музиката може да има въздействие върху паметта, резултатите варират в зависимост от индивида.

4. Музиката помага за облекчаване на симптомите на безсъние
Безсънието е сериозен здравословен проблем, който може да засегне хора от всички възрастови групи. Въпреки че има много подходи за лечение на този проблем, както и на други нарушения на съня, изследванията са установили, че слушането на релаксираща класическа музика може да бъде ефективно, безопасно и достъпно средство за помощ.
Проучване е установило, че участници, които са слушали музика, имат сравнително по-добро качество на съня от хора, които не са. Тъй като музиката е ефективно средство за лечение на проблеми със съня, тя може да се използва като лесна и безопасна стратегия за лечение на безсъние.

5. Музиката мотивира
Има добра причина, поради която ви е по-лесно да се упражнявате, докато слушате музика. Изследователи са установили, че слушането на забързана музика мотивира хората да работят още по-усърдно. Музиката създава значително въздействие върху представянето ви по време на тренировка.
Изследвания върху спортисти показват, че слушането на бавна музика всъщност ги забавя физически и психически, докато забързаната музика създава обратен ефект. Така че, когато спортувате, не забравяйте да добавите бързи музикални песни към списъка си за тренировка.

6. Музиката облекчава симптомите на депресия
Депресията обикновено изисква лечение, независимо дали с антидепресант, говорна терапия или дори музикална терапия. Проучвания са установили, че музиката е ефективно и рентабилно лечение на депресия при деца и тийнейджъри.
Подобни резултати са открити при възрастни с допълнителни предимства като подобрено самочувствие и междуличностни умения. Проучване е установило, че докато музиката оказва голямо влияние върху настроението, видът на музиката също е важен. Класическата музика и музиката за медитация предлагат най-големите ползи за повишаване на настроението, докато хеви метълът и техно музиката се оказват неефективни и дори вредни.
13.03.2022, 10:36 часа
567 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha