Кирил Петков за Пеевски: Да се запитаме защо САЩ виждат по-ясно корупцията от България

Кирил Петков за Пеевски: Да се запитаме защо САЩ виждат по-ясно корупцията от България "Мисля, че трябва да се запитаме защо някой на 8000 км от нас вижда по-ясно значителни случаи на корупция. Първо трябва да видим защо прокурорите в България си затварят очите за тях." Това казва премиерът Кирил Петков в интервю за лондонския седмичник "Обзървър", публикувано вчера.
Думите му са в отговор на въпрос "защо Вашингтон, а не София налага санкции на българския олигарх, медиен магнат и ключов политически играч Делян Пеевски, за когото се смята, че е дърпал конците на Бойко Борисов". Има и цитат от решението на САЩ да го санкционират заради "редовно ангажиране с корупция, използване на влияние и даване на подкупи, за да е защити от обществени проверки и да упражнява контрол над ключови институции и сектори в българското общество".
"Ще освободя България от корупцията", е заглавието на статията, съдържаща и коментари от представители на гражданския сектор. Петков е представен като "нетипичен български премиер", който е пълна противоположност на Бойко Борисов (интервюто е взето преди арестуването му).
"Не казвам да намалим корупцията, говоря за пълното ѝ заличаване", допълва премиерът, имайки предвид пълен мандат на коалиционното си правителство. Надеждата му е България да се превърне в христоматиен пример как за кратко време може да се премахне корупцията в една страна. Един от аргументите му е, че България е страна със само 6.5 млн. души население.
Той описва разликата на управлението си, като казва, че Борисов е трябвало да сключва сделки с "олигархичната система", за да се задържи на власт. За сметка на това в сегашното правителство имало "огромна хигиена" относно това кой може да членува в партията, основал с Асен Василев (западни издания продължават да наричат "Продължаваме промяната" политическа партия, такава още няма, това е само "проект за управление на България" - бел. ред.)
"Ние сме независими, започнахме начисто и не зависим от никого", допълва Петков.
Той продължава с уверения, че "отсега ще виждате България да говори като наистина силен защитник на върховенството на закона и първото нещо е да си свършиш работата, преди да обвиняваш другите".
Премиерът иска оставката на Иван Гешев, но няма власт да я постигне, напомня "Обзървър".
21.03.2022, 13:45 часа
882 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha