Британската агенция за лекарства одобри нова ваксината срещу COVID-19

Британската агенция за лекарства одобри нова ваксината срещу COVID-19 Британската агенция за лекарства и медикаменти одобри официално ваксината на „Валнева“ срещу COVID-19. Ваксината на „Валнева“ е шестата, одобрена от регулаторния орган.
Великобритания освен това е първата държава в света, която дава „зелена светлина“ за масово използване на тази ваксина.
Разработената от френска компания ваксина, която има фабрика в шотландския град Ливингстън, близо до Единбург, е първата, съдържаща неактивен вирус, обособен от живия вирус по химически път.
При този тип ваксина вирусът се отглежда в лаборатория и се дезактивира, така че не може да заразява клетки или да се репликира в тялото, но все още може да породи имунен отговор на вируса на COVID-19, поясняват учените.
Това е традиционна технология за производство на ваксини, използвана през миналия век като тези против грипове и детски паралич, с висока степен на безопасност.
Обединеното кралство трябваше да получи 100 милиона дози от ваксината на „Валнева“ още миналата година, но тогава правителството отмени сделката през септември, цитирайки като причина „нарушение на поетите задължения“, без да се съобщават подробности.
14.04.2022, 15:47 часа
449 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha