Турция започна военна операция в Северен Ирак

Турция започна военна операция в Северен Ирак Турската армия е започнала нова антитерористична операция срещу Кюрдската работническа партия (ПКК) в Северен Ирак, пише Daily Sabah, като се позовава на съобщение от Министерството на отбраната на югоизточната ни съседка.
Новата операция, наречена „Operation Claw Lock“, е срещу кюрдските формирования в районите Метина, Зап и Авашин-Басян.
Според информацията на военното ведомство, ПКК са се подготвяли да извършат широкомащабна операция срещу турската армия, която сега възнамерява да унищожи редица цели, включително лагери, убежища, укрития, тунели, пещери и складове за боеприпаси. В операцията са задействани турски изтребители, вертолети и дронове.
В операцията, която се осъществява както по суша, така и по въздух, са задействани турски командоси и специални части.
Министерството отбеляза, че операцията е нанесла тежък удар на терористичното присъствие на ПКК в региона. Ведомството също така подчертава, че военните са взели всички предпазни мерки за предотвратяване на цивилни жертви и щети на историческото и културно наследство на региона.
Както припомня Daily Sabah, в резултат от турските операции в Северен Ирак през последните две години са унищожени убежищата на ПКК в Метина, Авашин-Басян, Зап и Гара. След изкореняване на влиянието на организацията в тези региони, Турция сега се стреми да изчисти Кандил, Синджар и Махмур – описани като „главна цел“ – от тероризма.
Турция отдавна подчертава, че няма да толерира терористични заплахи срещу националната й сигурност и призова иракските власти да предприемат необходимите стъпки за премахване на терористичната група. По-рано Анкара отбеляза, че ако не бъдат предприети очакваните стъпки, тя ще поеме инициативата в свои ръце.
Президентът Реджеп Тайип Ердоган, който обеща да "почисти" части от Северен Ирак, обвинява ПКК, че използва планинската гранична зона като плацдарм за операциите си.
В своята повече от 40-годишна терористична кампания срещу Турция ПКК – посочена като терористична организация от Турция, САЩ и Европейския съюз – е отговорна за смъртта на близо 40 000 души, включително жени и деца, отбелязва още изданието.
18.04.2022, 11:05 часа
225 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha