Денков успокоява: Няма да се правят промени в матурите

Денков успокоява: Няма да се правят промени в матурите Министерството на образованието не въвежда никакви нови правила за провеждането на матурите, каза ресорният министър Николай Денков пред журналисти.
"Това е пълно недоразумение, никакви нови правила не въвеждаме! Правилата са обявени още в началото на учебната година. Това, което излезе като събщение в петък, е отново сумиране на това, което сме обявили още в началото на учебната година и което аз обяснявам през последните месеци. Така че искам да успокоя веднага и родителите, и учениците - нищо не се променя спрямо това, което вече е обявено вече", отбеляза Денков.
“Спрямо миналата учебна година има промени, свързани с това, че сега завършва за първи път випускът по новия закон за предучилищно и училищно образование. Оттам има много повече изпити, различна организация, както и изпити, които са за професионална квалификация. Всичко това е описано в нашето съобщение от вчера", допълни министърът. 
Друга промяна е броят на точките за оценка “Среден 3”, който от 23 се покачва на 30.
“Мнение на експертите е, че при тази подготовка на децата - тези 30 точки са подходящи”, поясни Денков и допълни: “Разликата се появява в това, че може да има повече двойки отколкото тройки. От друга страна трябва да сме спокойни, че който е получил диплома, знае материала, на който се явява”, допълни той. 
Произведенията, които трябва да научат зрелостниците, също са по-малко. "Това позволява на децата да се съсредоточат повече върху тях”, смята министър Денков и допълни, че “това ще им помогне да формулират по-добре тезите си”.
14.05.2022, 11:20 часа
130 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha