Не пак, а отново: Цената на петрола тръгва нагоре

Не пак, а отново: Цената на петрола тръгва нагоре Петролните фючърси поскъпват с около 1,5% през първата половина на търговията в сряда, компенсирайки спада с 2% от вторник с оглед на надеждите за възстановяване на търсенето в Китай, тъй като азиатска държава започна да облекчава някои от строгите си ограничения заради Covid-19 и очаква да се върне към "нормален живот" на 1 юни.
Фючърсите на петрол Брент с доставка през юли поскъпват към 12.00 часа българско време с 1.5% към 113.60 долара за барел, след като вчера поевтиняха с 2% към 112.00 долара, но преди това поскъпнаха за кратко до 115.70 долара - най-високо ценово ниво от 24-и март.
Юнските фючърси на американския лек суров петрол WTI пък нарастват с 1.7% към 114.40 долара за барел, отправяйки поглед към вчерашния връх около 115.56 долара - най-високо ценово ниво от 9-ти март.
Във вторник китайският мегаполис Шанхай постигна своя дългоочакван етап от три последователни дни без нови случаи на Covid-19 извън карантинните зони и властите в града изложиха планове за прекратяване на локдуна, който продължи повече от шест седмици.
"Локдаунът в Шанхай, което е в сила от края на март, натежа значително върху търсенето на петрол в Китай. Преработката на суров петрол в Китай спадна до 12.6 милиона барела на ден през април, което беше най-ниското ниво от март 2020 г., т.е. по време на първите локдауни заради коронавируса", коментира Карстен Фрич, стоков анализатор в Commerzbank.
Разхлабването на противопандемичните мерки обаче предполага, че в скоро време Китай отново ще увеличи вноса на петрол и на други горива, което е предпоставка за засилен търсене и повишаване на петролните цени.
В същото време добивът в Русия спадна през април с близо 9%, което е с 1.28 милиона барела на ден под договорената от "ОПЕК +" производствена квота. Спадът на руския добив е факт, след като местните производители започнаха да затварят някои петролните кладенци, тъй като купувачите на Запад избягват все повече руския суров петрол на фона на войната в Украйна.
Подкрепа за днешното поскъпване на черното злато оказват и оповестените снощи данни на Американския петролен институт (API), показващи спад на складовите петролни запаси в САЩ за седмицата до 13 май с 2.45 млн. барела.
Твърди се, че резервите в големият петролен хъб "Кушинг", Оклахома, са намалели с 3.07 милиона барела. Запасите от бензин пък се понижиха през последната седмица с 5.1 милиона барела, докато запасите от дестилати нараснаха с 1.08 милиона барела, според данните на API.
Междувременно поскъпването на петрола може да бъде ограничено в известна степен от информации, че САЩ позволяват на компанията Chevron да договаря лицензи за петрол с националния производител на Венецуела, като временно се премахва американската забрана за осъществяване на подобни дискусии.
18.05.2022, 13:40 часа
451 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha