ГЕРБ: Мерките на правителството са в подкрепа на инфлацията

ГЕРБ: Мерките на правителството са в подкрепа на инфлацията Мерките, обявени днес от управляващата коалиция, са популизъм и безотговорност към бъдещето. Така от ГЕРБ-СДС коментираха антиинфлационните и антикризисни мерки на правителството.
На брифинг в Народното събрание от партията отправиха редица критики към така напрадните мерки за борба с икономическата и инфлационна криза у нас. 
“От няколко месеца се обявяваме за предсрочни парламентарни избори, а управляващите направо откриха предизборната кампания. Мерките, които се предлагат са втора стъпка към финансовата криза, в името на това да бъде спечелено малко политическо време на това износено управляващо мнозинство”, посочи Тома Биков. 
По думите му до 1 юли, когато мерките трябва да влязат в сила, могат да се изменят многократно и призова гражданите да не се доверяват на хора, които “лъжат сериино, без да им мигне окото”. 
Бившата социална министърка Деница Сачева остро разкритикува пенсионните мерки на правителството.
“Днес не чухме ясно какво точно ще се случва с пенсиите, а отново разбрахме, че то ще продължава да се обсъжда. Призоваваме пенсионерите да не слушат тези проценти, които се съобщават сега, защото нищо още не е договорено с управляващата коалиция.”, каза Сачева.
Тя посочи, че днес министър-председателят Кирил Петков е излъгал, че по времето на ГЕРБ пенсиите савдигнати само със 100 лева. 
И уточни, че ГЕРБ въвели добавката за българските пенсионери, а голямото увеличение на пенсиите, за което управляващите говорели сега, е именно благодарение на тази добавка. Механичното ѝ добавяне обаче изкривявало пенсионната система.
“Манипулация е да се говори, че са спрени кражби и тези средства отивали за българските пенсионери. Говореше се за някакви митични 10 млрд. лв., това са пълни лъжи. Никакво 20% увеличение на пенсиите не е договоренено от четворната коалиция, Увеличението, договорено от тях, е едва 4%. Ще има около 200-300 хил. пенсионери, които след така нареченото колосално увеличение на пенсиите, ще загубят 10 лева, защото губят втората добавка, с която изравняват договорите си през декември.”, изброи Сачева. 
По думите ѝ преизчислението от 1 октомври за 760 хил. български пенсионери отново ще доведе до объркване, защото за 1,3 млн. пенсионерите ще бъде неизгодно.
Сачева се обърна към Петков с думите: “Г-н Петков, вашите налудни идеи се финансират не с пари от спрени кражби, а със заеми.”
И предупреди: 2023-2024 г. може да се окажем в криза за средства, с които да изпращаме пенсиите.
Единственото, което ни гарантират мерките на правителството е, че ще станем по-бедни, посочи бившият енергиен министър на ГЕРБ Делян Добрев.
По думите му това, което ще постигнат мерките, е да увеличат инфлацията.
Той посочи, че правителството се оправдава, че инфлацията била привнесена, но инфлацията в ЕС е 7,5%, a в България е двойно по-висока - 14,4%.
“Тези мерки ще я вдигнат значително следващите месеци. Нищо чудно инфлацията у нас да стане три пъти по-висока от европейската, така губим всякакви шансове за еврозоната на 1 януари 2024 година.”, каза Добрев. 
По думите му високите нива на българската инфлация се дължат на това, че правителството не е успяло да овлаее цените на тока и газа.
Според Добрев мерките са и несправедливи, посочвайки мярката, според която ДДС-то за парното и топлата вода ще стане 9%. 
“Хората, които ползват парно и топла вода в България са половин милион, а населението е 7 млн. Тоест 7 млн. души ще ползват на половин милион ползватели на парно 9% ДДС”, обясни още той. 
Друга мярка - освобождава се от акциз ел. енергията, природния газ и метана. Акцизът върху ел. енергията е 2 лева на мегаватчас, токът е 500 лева на мегаватчас. Тоест от сметка 500 лева ще ни върнат 2 лв. Цената на природния газ е 162 лв., акциза е 60 ст. На метана при 162 лева цена на природния газ, акцизът е 85 ст. Тоест от 3,5 лв. метан акцизът е не повече от 5 ст., обясни Добрев. 
И добави: Това правителство има два големи гряха - обедняваме с бесни темпове, заради това, че правителството не овладя инфлацията, вторият им грях са тези мерки. 
И според Томислав Дончев мерките са в подкрепа на инфлацията. По думите му отстъпките за гориво ще гарантират хаос по бензиностанциите.
18.05.2022, 14:26 часа
548 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha