10 добри причини да похапвате ягоди

10 добри причини да похапвате ягоди Освен много вкусни и сладки, ягодите са и много полезни. Ето защо:
1. Ягодите са полезни ако имате проблеми с лошия холестерол. Те съдържат елагова киселина и флавоноиди, които също така се грижат за здравето на сърцето.
2. Ягодите са сред храните, добри източници на калий. В 1 ч.ч. ягоди има около 260 мг. калий. Калият помага за регулиране на кръвното налягане и за сваляне на високо кръвно налягане.
3. Ягодите са вашето пролетно плодово оръжие. Ягодите съдържат биотин, който се грижи за здравето на косата, кожата и ноктите.
4. Заради големите количества витамин С, ягодите са чудесен начин да подсилите имунитета си. Освен това големите количества витамин С правят ягодите много полезни за очите.
Любопитно: 1 чаша ягоди съдържа 100 мг.витамин С – необходимата ни дневна доза.
5. Ягодите, както много други плодове, са добър източник на фибри и съдържат около 5 гр. фибри в 1 чаша.
Затова ягодите се препоръчват, ако имате проблеми с храносмилането или страдате от запек.
6. Ягодите също така съдържат кверцетин, който има противовъзпалително действие. Затова се смята, че яденето на ягоди може да помогне за облекчаване на симптоми като сенна хрема, дразнене в очите и обриви, предизвикани от алергична реакция на организма.
7. Помагам при борбата с диабет тип 2. Тук отново важна роля играят фибрите, които забавят абсорбирането на глюкозата в кръвта.
8. В 1 чаша ягоди има само около 50 калории. Освен това ягодите съдържат малки количества натрий и захар и никакви мазнини. В комбинация с фибрите, имате перфектния плод за диета.
9. Червеният цвят на ягодите се дължи на антоциани, които помагат за изгарянето на натрупаните мазнини.
10.Ягодите съдържат и фолиева киселина, която се препоръчва за млади жени, които се опитват да забременеят.
 
22.05.2022, 09:31 часа
310 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha