Видин се включва в похода "По стъпките на Ботевата чета от Козлодуй до Околчица" /снимки/

Видин се включва в похода "По стъпките на Ботевата чета от Козлодуй до Околчица" /снимки/ 20 ученици от ПГ "Проф д-р Асен Златаров"-Видин  ще се включат в Националния туристически поход "По стъпките на Ботевата чета от Козлодуй до Околчица", който след 2-годишно прекъсване стартира тази година.
 Учениците с ентусиазъм се подготвят за този нелек поход, казва водачът на групата и учител по физическо възпитание и спорт Таня Методиева:
"Подготовката за този поход започва в началото на учебната календарна година, когато сформираме клубовете. Моят клуб е "Млад турист" и се готвим за този поход. Основното е да се научим да сгъваме и опъваме палатка по правилния начин, защото това е нашият дом в продължение на една седмица. Децата трябва да са запознати с това какво ги очаква като условия, какви дрехи и обувки да използват, как да  се подредят в походната колона ..
Маршрутът е същият. На 27 май  е откриването в Козлодуй, вторият ден сме в село Софрониево, третият ден в Борован, четвъртият в село Баница, пети ден в местността "Речка", и последна нощувка на връх Околчица. На 2 юни на връх Околчица се организират тържества, за да се отбележи датата. .."
Тази година се навършват 146 години от героичния подвиг на българския поет, революционер и национален герой Христо Ботев и неговите четници.
 Участниците за 74-ти път ще се преклоният пред трагичната им и величествена саможертва, вървейки по техните стъпки от Козлодуйския бряг до историческия връх Околчица.
Поради извънредната епидемична обстановка в страната през 2020 и 2021 г. инициативата временно бе спряна, но края на мерките дава възможност за включване 74-ото издание на родолюбивата инициатива.
22.05.2022, 13:42 часа
547 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha