Навръх празника на Моравица читалището в селото се сдоби със собствен дом /снимки/

Навръх празника на Моравица читалището в селото се сдоби със собствен дом /снимки/ Навръх празника на Моравица - Летни Никулден (22 май по стар стил), във второто по население село в община Мездра официално беше отрита новата сграда на Народно читалище „Светлина 1926“. С подкрепата на Община Мездра, на ОбП „Чистота“, на доброволци и дарители просветно-културно средище вече разполага с основно ремонтиран салон, Етнографски кът и компютърна зала, библиотека и офис помещение. Изграждането на етнографския кът и на компютърна зала е подпомогнато финансово по Проект „Младежки инициативи „Създаваме заедно 2020“ на Младежки център - Враца. 
Лентата на новата придобивка прерязаха кметът на Мездра Иван Аспарухов и кметът на Моравица Росен Ценов. Водосвет за здраве отслужиха енорийският свещеник на селото отец Дилян Иванов и отец Пламен Кръстев. Росен Ценов благодари на всички спомоществователи и доброволци, спомогнали моравешкото читалище да се сдобие със свой собствен дом и връчи плакети на 10-ма от тях - Аспарух Аспарухов, Галин Петков, Даниел Цолов, Дилян Ценов, Димитър Кръстев, Емил Василев, Петър Цеков, Теодор Тодоров, Тихомир Пламенов и Цено Ценов. Специални благодарности за всеотдайната й работа и възпоменателен плакет по случай нейното пенсиониране получи дългогодишният секретар на читалището Янка Николова. 
„Радвам се, че за тези 2-3 години успяхте да обедините вашето село, сподели Иван Аспарухов. Когато работите заедно и си помагате, всичко може да стане. Затова искам да благодаря на Росен и на всички, които са помогнали. Бъдете живи и здрави и все така си помагайте един на друг - и ще видите нещата как се променят. Честит празник!“ 
Преди церемонията в православния храм „Св. Николай Чудотворец“ беше отслужена литургия по повод храмовия празник на църквата, след което отец Пламен и отец Дилян осветиха курбана, осигурен от Църковното настоятелство и от Кметство Моравица и приготвен от майстора готвач Тихомир Благоев. 
По-сетне множество жители и гости на селото се събраха в двора на местното училище, където домакините бяха подготвили богата празнична програма с водещ Силвия Иванова. „Благодаря ви, че уважихте нашия празник, каза в приветствието си кметът на селото Росен Ценов. За нас читалището е основната движеща сила на едно малко населено място, каквото е Моравица. И затова силно се надявам всички да продължим да се борим за нашето по-добро бъдеще, да си помагаме, да бъдем по-сплотени и единни.“ 
На сцената се изявиха възпитаници на местния филиал на ДГ „Роза“ и на ОУ „Васил Кънчов“, самодейните състав при НЧ „Светлина 1926“ Смесена фолклорна група „Морава“, Фолклорна група „Славей“, Танцова група „Моравешки звънчета“ и Фолклорен танцов клуб „Моравска плетеница“, Смесена фолклорна група „Росна китка“ и Фолклорен танцов клуб ,,Балкански полъх“ при НЧ „Подем-1928“ - с. Руска Бела и Ансамбъл „Мездра“. 
Предния ден за празничното настроение на моравчени допринесоха също Вокална група „Детски свят“ при Център за подкрепа за личностно развитие - Мездра, Танцова формация „Keep It Real” от сдружение „Новото поколение на талантите“ и оркестър „Съни Бенд“.
23.05.2022, 12:52 часа
833 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha