Сръбският патриарх призна Македонската църква за автокефална

Сръбският патриарх призна Македонската църква за автокефална Сръбският патриарх Порфирий обяви в Скопие по време на съвместната Божествена литургия с архиепископ Охридски и Македонски Стефан, че съборът на Сръбската православна църква благославя и одобрява автокефалността на Македонската православана църква, съобщава МИА.
Делегация на Сръбската православна църква, водена от сръбския патриарх Порфирий пристигна на посещение в понеделник в столицата на Северна Македония.
На 9 май Вселенската патриаршия призна каноничната същност на Македонската православна църква като Охридската архиепископия, която след 55 години разреши на македонското духовенство да извършва съвместни служби с други православни църкви.
Това беше знак за решение на църковните спорове с Белград. Съвместната архиерейска литургия на помирението, която се състоя на 19 май в катедралния храм „Св. Сава“ в Белград и която бе отслужена от патриарх Порфирий и архиепископ Охридско-Македонски Стефан, потвърди преодоляването на 55 години година схизма между СПЦ и МПЦ-ОА и възстановяването на каноничното и евхаристийното общение.
24.05.2022, 14:50 часа
240 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha