Публикуваха инструкции за диагностициране на маймунската шарка у нас

Публикуваха инструкции за диагностициране на маймунската шарка у нас От Националния център по заразни и паразитни болести /НЦЗПБ/ публикуваха инструкции за събиране, съхранение и транспорт на клинични материали за диагностика на маймунска вариола. При съмнение за разпространение на шарката у нас, пробите се изпращат в НЦЗПБ по определен начин. 

Какво представлява маймунската шарка 
Маймунската вариола се причинява от вирус, принадлежащ към род Orthopoxvirus в сем. Poxviridae. Към същия род принадлежи и вирусът на едрата шарка по човека, разясняват от НЦЗПБ. Човек се заразява с вируса на маймунската вариола при пряк контакт с болно животно. Възможно е и предаване от човек на човек при близък контакт с лезии, телесни течности, респираторни капчици и замърсени материали.
При съмнение за случай на маймунска вариола при човек задължителният материал за етиологично доказване на причинителя е материал от кожни лезии. В допълнение в първите дни на клиничната манифестация на болестта (1-4 ден) може да се изследва и назо-/орофарингеален секрет.
Препоръчително е да се обработят поне две подобни по тип лезии от две различни локации по тялото. Материалът от тях се поставя в един контейнер. Когато лезиите са различни по тип, материалът от тях не се смесва и се поставя в отделни контейнери.
От Центъра са описали подробно процедурата, по която се взима клиничен материал, как се съхранява, по какъв начин се превозва и къде се изпраща. Инструкциите можете да видите ТУК.

Задължителните данни, които трябва да съдържа съпроводителното писмо на клиничните материали от пациенти със съмнение за маймунска вариола са:
- Данни за пациента – име, възраст, дата на заболяване/контакт;
- Населено място/адрес;
- Епидемиологични данни – наличие на пътувания в ендемични региони, контакт с лица със съмнение или доказана вирусна инфекция;
- Клинични данни – наличие на специфични клинични симптоми;
- Вид на пробата;
- Дата на вземане на пробата;
- Данни за контакт с лечебното заведение и лекуващ лекар – адрес, телефон, имейл.
25.05.2022, 12:27 часа
309 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha