Отпускат 266 млн. евро за Дунавския регион

Отпускат 266 млн. евро за Дунавския регион България ще има достъп до над 266 млн. евро за финансиране на съвместни проекти по програма „Дунавски регион“ 2021-2027, съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Четиринадесетте държави, които участват в нея, приеха финалния й вариант на заседание в Будапеща. Управляващият орган – Министерство на финансите на Унгария, ще подаде официално програмата в Европейската комисия. Очаква се тя да бъде одобрена в началото на септември тази година, след което ще започне реалното ѝ изпълнение.
В „Дунавски регион“ ще участват региони и от Австрия, България, Чехия, Германия (федерални провинции Бавария и Баден-Вюртемберг), Хърватия, Румъния, Словения и Словакия, Босна и Херцеговина, Сърбия, Черна гора, Молдова и Украйна.
Бенефициентите ще могат да подават проектни предложения по четири приоритета: „По-конкурентоспособен и по-иновативен Дунавски регион“, „По-зелен и нисковъглероден Дунавски регион“, „По-социален Дунавски регион“ и „По-добро управление на сътрудничеството в Дунавския регион“.
По предложение на Европейската комисия спестените средства по Европейския инструмент за съседство по програма „Дунав“ 2014-2020 в размер на 5 млн. евро, предвидени за Украйна и Молдова, ще бъдат пренасочени към други европейски програми с участието на двете държави за финансиране на дейности за хуманитарна помощ и подкрепа за бежанци.
В рамките на заседанието са обсъдени възможностите за подкрепа на Дунавската стратегия, които бъдещата програма ще осигури, както и механизмите за по-облекчено изпълнение на съвместните проекти и инициативи.
25.05.2022, 14:39 часа
744 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha