Ракът на белия дроб е едно от най-често срещани онкологични заболявания у нас

Ракът на белия дроб е едно от най-често срещани онкологични заболявания у нас Ракът на белия дроб е едно от петте най-често срещани онкологични заболявания в България - както сред мъжете, така и сред жените. Това съобщиха от Българското онкологично научно дружество, цитирайки данни на Световната здравна организация от 2020 г. , представени по време на националната конференция по онкология „Карцином на бял дроб. Малигнен меланом”.  Форумът е днес и утре в София. Проучване на Международната агенция за изследване на рака показва, че за 2020 г. новодиагностицираните случаи на рак на белия дроб в България са 4300 - 5,6 на сто от новодиагностицираните в Европа, а смъртните случаи са 3609, допълниха от дружеството. 
Според последния доклад на Европейската комисия относно здравния профил в България от 2017 г., разпространението на тютюнопушенето сред българското население е най-високото в Европейския съюз и с близо седем процента над средното за ЕС. Близо една трета от възрастното население в България са ежедневни пушачи. Равнището на тютюнопушене при младежите е също толкова високо, нареждайки страната ни на второ място в ЕС при 15-годишните момчета и на първо място - при 15-годишните момичета, от които 30 на сто са редовни пушачи.
В света 30 процента от смъртните случаи вследствие на онкологични заболявания се дължат на тютюнопушене, висок индекс на телесна маса, прекомерна консумация на алкохол, неподходящ хранителен режим и липса на физическа активност.
По време на конференцията специалисти в областта на онкологията ще обсъдят последните тенденции в диагностиката и лечението на рака на белия дроб. Ще дискутират и съвременни методи за скрининг – нискодозова компютърна томография, която дава възможност за ранно откриване на аномалии и възможност за по-ранно начало на лечението.
В началото на годината Българското онкологично научно дружество и асоциираните към него членове официално започнаха активна работа по изготвяне на предложение за Национален противораков план със съдействието на Националния онкологичен алианс. Основната цел на проекта е да се подкрепи въвеждането на Европейския план за борба с рака, като се адаптира за нуждите на страната ни.
26.05.2022, 17:30 часа
909 1
Коментари

МИШ

26.05.2022, 18:07 часа
Ковид-19 е по-опасен,това рак ,инсулт,инфаркт,аневризъм, са нищо работа.Нали така,другаре от висшето съсловие.Две години убеждавахте и се клехте,че само от това се умира.Парата ,е голема работа.
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha