Смъртоносна версия! Отвлеченият IT спец Алтънбашев – убит и заровен на Витоша

Смъртоносна версия! Отвлеченият IT спец Алтънбашев – убит и заровен на Витоша Безследно изчезналият IT специалист Александър Алтънбашев най-вероятно е бил ликвидиран и заровен на Витоша часове след като е бил отвлечен на 23 май, съобщи столичен вестник, позовавайки се на информация от криминалисти, ангажирани с издирването на 33-годишния търговец на криптовалути. Седмица след загадъчното изчезване на младия бизнесмен, от него няма никаква следа, а близките му не са били търсени от никого с искане да им бъде платен откуп.
Александър Алтънбашев бе обявен за отвлечен от семейството му на 24 май, малко след като неустановен и до днес мъж с каска на моторист влезе в апартамента му с неговите ключове. След като е бил забелязан от сестрата на Алтънбашев, която живее в жилище на същия етаж, мъжът се изнесъл тичешком и отпрашил с тъмен джип, шофиран от блондинка. До този момент обаче от МВР не са съумели да идентифицират и арестуват мистериозния посетител в дома на Александър. Предполага се, че мъжът е бил част от бандата, похитила криптотърговеца и е влязъл в апартамента, за да вземе оттам паролите за виртуалния портфейл на Алтънбашев.
Малко след като неканеният гост си е тръгнал от апартамента на Александър Алтънбашев, мобилния телефон на бизнесмена е загасен в района на Околовръстното шосе на Бистрица. Заради това криминалистите предполагат, че Александър е убит и впоследствие заровен в този район, някъде на Витоша.
„Много малка е вероятността да е все още жив, освен ако сам не е организирал мнимото си отвличане и последвало изчезване. Ако беше отвлечен в действителност, вече щеше да има знак от похитителите му и искане за откуп“, коментира мрачно столичен антимафиот.
Сред заподозрените за изчезването на Александър Алтънбашев е горублянския гангстер Ивайло Борисов – Иво Ториното, приближен до мафиотския бос Златомир Иванов – Златко Баретата. Съмненията към Ториното бяха заради изпратените 3 есемеса към него от телефона на Александър Алтънбашев. При разпита си в СДВР Ивайло Борисов обяснил, че е бил приятел с Александър и че двамата често са се срещали, но не са развивали общ бизнес. Ториното обаче е отказал да бъде подложен на детектор на лъжата и заради това неговата роля в криминалния сюжет все още не е изяснена напълно. Засега крими босът е разпитван само като свидетел, но според запознати е поставен под наблюдение от МВР, а съдът му е наложил забрана да напуска България, за да бъде на разположение на разследването.
Според криминалисти, Александър Алтънбашев е имал финансови отношения с Иво Ториното, който му пазел гърба от други обитатели на ъндърграунда. Смята се, че Ивайло Борисов също е инвестирал част от богатството си в криптовалута, а с виртуалния му портфейл е оперирал изчезналия IT специалист.
Водещата версия за отвличането на Александър Алтънбашев е, че той е похитен заради огромни загуби на свои сенчести клиенти в сриналата се алгоритмична крипто монета на Terra – USТ (LUNA). Тя се срина от 96 долара на 0,011 цента през последния месец и нанесе обща загуба на инвеститори от цял в свят в размер на колосалните 40 милиарда долара.
Според сигурен източник, през последната година Александър Алтънбашев е инвестирал над 5 милиона лева в алгоритмичната криптомонета, подмамен от гаранцията, че валутата е стабилна и ще му донесе гарантирана месечна доходност от 20%. Повечето от парите са били на клиенти на Александър, до един обитатели на ъндърграунда. От МВР твърдят, че нямат данни криптопортфейлът на Александър да е докосван, тъй като той си държал паролите в банков сейф. На практика обаче от МВР няма как да знаят дали някой не е  източил портфейла с криптовалута на Алтънбашев,  тъй като той е непроследяем без нужната парола.
Според друга версия, лансирана от източник от ъндърграунда, отвличането на Александър Алтънбашев може и да е свързано с хакерската атака над дружествата „Сирма холдинг“ и „Лев инс“. Преди месец хакер с псевдонима Емил Кюлев разпрати имейли до медиите, в които се похвали, че е пробил системата зи сигурност, използвана от всички застрахователни компании в България. Той е поискал колосална сума за отпук, за да възстанови данните. Дали изчезналият Александър е замесен и в подобни тъмни дела, все още не може да се каже със сигурност.
Знае се, че младият мъж е поддържал доста висок стандарт на живот в последните години. Той се похвалил, че си е купил къща в Дубай за 2 милиона евро, имал и имение в Халкидики, Гърция.
05.06.2022, 21:43 часа
2436 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha