Тежък удар над колумбийската мафия: Заловиха 4 тона кокаин в Италия, има арестувани и в България

Тежък удар над колумбийската мафия: Заловиха 4 тона кокаин в Италия, има арестувани и в България Италианската полиция залови 4.3 тона кокаин, чиято пазарна стойност възлиза на 240 милиона евро, с което нанесе тежък удар върху колумбийската групировка за наркоразпространение „Клан дел голфо“, предаде Ройтерс.
Полицията заяви, че това е една от най-големите по рода си пратки с наркотични вещества, залавяни в Европа. Органите на реда са стигнали до нея във финалния етап на  международно разследване, довело до издаването на заповеди за арест на 38 души в шест страни: Италия, Словения, Хърватия, България, Нидерландия и Колумбия.
Следствените действия са продължили повече от година и в тях са се включили колумбийските правораздавателни органи и службите за сигурност на САЩ. Освен кокаин, властите са конфискували и 1,85 милиона евро в брой.
Колумбийските власти посочиха, че през ноември са се фокусирали върху разбиването на групировката „Клан дел голфо“, чиято мрежа се разпростира в 28 държави из целия свят, след като месец по-рано са заловили лидера на клана Дарио Антонио Усуга, известен с прякора Отониел.
Италиански разследващи от североизточния град Триест казаха, че са разкрили мрежа между производители на кокаин в Южна Америка и европейски купувачи, които са отговаряли за организирани престъпни групи в Италия, включително и в Калабрия, където е базирана мафията Ндрангета.
Следователите допълниха, че от май миналата година са проследили 19 поредни доставки на наркотици, което им е позволило да разкрият „важен посредник“ в глобалния наркотрафик и „значителен брой“ трафиканти.
07.06.2022, 12:27 часа
517 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha