Вадете чадърите! Обявиха жълт код за силен дъжд и градушки в Северозапада

Вадете чадърите! Обявиха жълт код за силен дъжд и градушки в Северозапада През нощта над повечето райони в западната половина от страната облачността ще намалее до незначителна, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Атмосферното налягане ще се понижава и ще е по-ниско от средното за юни. Предимно облачно ще се задържи над крайните югозападни и източните райони и там на места ще има валежи от дъжд. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток.
Утре ще преобладава слънчево време. Около и след обяд отново ще се развива купесто-дъждовна облачност, на много места ще има краткотрайни, временно интензивни валежи, гръмотевични бури и градушки. За 8 области в страната е в сила жълт код за интензивни валежи, гръмотевични бури и градушки. Предупреждението е в сила за областите София-град, София област, Благоевград, Кюстендил, Перник, Видин, Монтана и Враца.
На отделни места в Югозападна България количествата ще са значителни. Ще продължи да духа до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 24° и 29°, в София - около 26°.
Над Черноморието преди обяд облачността ще е значителна и на отделни места все още ще превалява дъжд. След обяд облачността ще се разкъса до предимно слънчево. Ще духа до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 22° и 25°, каквато е и температурата на морската вода. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.
Над планините преди обяд ще преобладава слънчево време. Около и след обяд ще се развива купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевични бури и градушки. На места в масивите от Югозападна България количествата ще са значителни. Ще духа до умерен вятър от север-североизток. Максимална температура на височина 1200 метра около 18°, на 2000 метра - около 11°.
През следващите два дни в неустойчива въздушна маса ще бъде с развитие на мощна купесто-дъждовна облачност, гръмотевична дейност и валежи. В четвъртък преди обяд ще има и слънчеви часове, но от югозапад валежите ще се усилят. По преминаващ южно от страната средиземноморски циклон в петък ще има значителни валежи, гръмотевични бури и градушки. По-голяма е вероятността за интензивни явления, главно в югозападната половина от страната. Очакват се значителни количества валеж, в отделни райони надхвърлящи 50 mm.
В четвъртък вятърът ще се ориентира от югоизток, в източните райони до умерен. Температурите ще останат без съществена промяна, максималните ще са предимно между 24° и 29°. В петък, с предимно облачно време, дневните температури в по-голямата част от страната ще останат под 25°.
07.06.2022, 14:32 часа
5355 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha