В Зверино почетоха паметта на футболната легенда Иван Митев-Джефри

В Зверино почетоха паметта на футболната легенда Иван Митев-Джефри С откриване на паметна плоча и мемориален турнир в първата неделя на м. юни в Зверино почетоха паметта на известния футболист от близкото минало Иван Митев-Джефри (1946-2021 г.). Инициативата е реализирана със съдействието на кметствата на Зверино и Оселна, под егидата на областния съвет на БФС - Враца и на община Мездра. 
Възпоменателната проява уважиха кметът на Мездра Иван Аспарухов, председателят на областния съвет на БФС - Враца Милен Бельов, кметовете на Зверино и Оселна Стоян Петров и Росен Николов, дъщерите на Джефри Станимира и Нели, футболни ветерани и бивши колеги на спортния деятел. 
Паметната плоча, която е изработен безвъзмездно от Ненчо Николов, освети отец Николай Петров. От името на областния съвет на БФС - Враца Милен Бельов връчи на Иван Аспарухов, Стоян Петров и Росен Николов плакети за принос в популяризирането и развитието на футбола. 
В Първия мемориален турнир „Иван Митев-Джефри“ взеха участие детските отбори на ФК "Скала" /Зверино/ и на ФК "Ракитин" /Трудовец/, мъжкият тим на ФК "Скала-2015-Оселна" /Зверино/ и ветераните на ФК "Скала". Всички отбори участници получиха купи и по една футболна топка, осигурени от областния съвет на БФС - Враца. 
Амбицията на организаторите е мемориалният турнир да стане традиционен. 
*** 
Иван Митев-Джефри е роден на 17 юни 1946 г. в с. Зверино, Врачанско. По време на дългогодишната си футболна кариера е бил състезател на Скала - Зверино (1963-1967), Металург - Елисейна (1967-1972), Етър - Велико Търново (1972-1975), ЖСК-Металург и Локомотив - Мездра (1975-1979), Скала - Зверино през 80-те години на XX век. Играе като централен нападател или десен халф, изявен голмайстор. 
Сред най-значимите му успехи на клубно ниво са трето място с Металург - Елисейна при първото участие на отбора в Северната „Б“ РФГ през сезон 1971/72, четвърто място с Етър - Велико Търново в „А“ РФГ през сезон 1973/74 и шесто място с ЖСК-Металург - Мездра във втория футболен ешелон през сезон 1976/77. През есента на 1974 г. играе с великотърновския тим в турнира за Купата на УЕФА срещу Интер - Милано, участва в международни турнета в Полша, Франция, Италия, ГДР и Съветския съюз, има контролни срещи с клубовете, в които се състезава, срещу Динамо - Москва, Динамо - Берлин и др. 
След приключване на спортната си кариера дълги години е треньор на децата и на юношите на Скала - Зверино, както и учител по физическо възпитание и спорт в СУ „Св. Климент Охридски“ - Зверино. 
Иван Митев почина на 21 май 2021 г., малко преди да навърши 75 години. Поклон пред светлата му памет! 
07.06.2022, 15:36 часа
589 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha