Заради новия надлез: Стефан Красимиров поряза общинския съвет във Враца, надвишавали правомощията си

Заради новия надлез: Стефан Красимиров поряза общинския съвет във Враца, надвишавали правомощията си Със своя заповед областният управител на Враца Стефан Красимиров връща за ново обсъждане решение на Общински съвет – Враца, с което се дава съгласие за изработването на проект за частично изменение на подробния устройствен план на града, научи агенция BulNews. Става въпрос за проекта за изграждане на пътна и пешеходна връзка (надлез) над бул. „Мито Орозов“, западно от промишлената зона, до ул. „Братя Миладинови“ в ж.к. „Металург“.
Причината за това е, че общинският съвет е излязъл извън пределите на своята компетентност и е иззел правомощия на кмета на общината.
Съгласно закона за устройство на територията /чл. 124а и чл. 124б/, общинският съвет може по предложение на кмета на общината да приеме решение за изработване на проект за нов план за регулация и застрояване, но не може да приема решение за изменение на вече съществуващ план. 
Изземването на кметски правомощия и заобикалянето на закона водят до незаконосъобразност на това решение на Общински съвет – Враца, поради което областният управител го връща за ново обсъждане.
Общинският съвет е длъжен да се произнесе в 14-дневен срок от получаването на заповедта, като може да отмени, измени или потвърди върнатото решение. В последните два случая областният управител има правомощието да оспори новото решение пред съда.
Пълният текст на заповедта може да прочетете на сайта на Областна администрация - Враца в раздел „Върнати решения на Общински съвет“.
15.06.2022, 16:06 часа
1092 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha