Доброволци почистват река Огоста край Монтана

Доброволци почистват река Огоста край Монтана Акция по почистване на река Огоста край Монтана организира Станислав Мънков, който се занимава с туристически риболов. В инициативата може да участва всеки желаещ, включително и деца с придружител. На участниците ще бъдат раздадени ръкавици и чували, като за всички ще има и награди. След акцията по почистването за най-малките ще бъде организирано училище за риболов, ще бъде представена и лекция на тема "Етиката в риболова". 
Реката край Монтана е любимо място за улов на пъстърва в режим "хвани и пусни" не само за българи, а и за чужденци. За това трябва да бъде почистена, смята Станислав.
"Река Огоста под язовир Огоста е в перфектно състояние, в реката има много риби. Единственият проблем е, че има доста боклуци в реката и покрай бреговете. Знаете в България реките за съжаление са възприемани като канали за изхвърляне на боклук често. Все пак минава през градската среда и понеже дестинацията се превръща в доста сериозен туристически обект, не само на българи, а и на чужденци, си мисля, че е редно реката да се почисти. Има доста начинаещи колеги, има доста запалени деца, които искат да се научат, да се включат в това нещо и за това сме решили да го направим. Почистваме градската част на реката, буквално под язовир Огоста до моста на старото околовръстно. Ще почистим реката от битов отпадък, в самата река, който има гащеризон и ботуши, като нас риболовците и вече хора, които пък нямат такива могат да помагат по брега. Има достатъчно боклуци покрай брега, които ще съберем", добавя той
"За да бъдат мотивирани повече хора да се включат, за участниците в почистването ще има и награди", допълва Станислав Мънков
"Накрая на това мероприятие ще раздам на всички участници, понеже ние ловим с такива изкуствени мухи, които сами си правим за риболов, ще раздам примамки на всички. В едни кутийки съм ги подготвил, както се казва нали примамки за смет, за да мотивирам до някаква степен повече хора да дойдат. Следобеда ще се съберем с децата и ще си поговорим за малко етично отношение към природата, към колегите риболовци и към самите риби, които хващаме. Защото ние практикуваме "хвани и пусни" и искаме да пазим рибите, за да може те да растат, ние да ги хващаме, да ги пускаме и да си има риба в реката. Местният риболовен клуб Мухаро-спининг клуб "Огоста", полага много грижи за реката. Хората от него са причината тази река в момента да е в "хвани и пусни" режим и да има толкова много риба в нея. Този начин на риболов е доста застъпен в Европа има много хора, те не са чували за България като такава дестинация. Обаче сега като чуят идват хващат такива големи пъстърви. Това са малко места дори в Европа, където има такива големи пъстърви на така достъпно място, защото това струва много пари в чужбина. Идват тук хората и се кефят и ловят риба. Това е добра възможност за местните и местния бизнес.", добавя още той.
Всички желаещи да участват в почистването могат да се включат тази неделя /19 юни/ от 9 часа. Сборният пункт ще е на пешеходния мост до болницата в Монтана. Мухаро-спининг клуб по риболов "Огоста" също участва в акцията. Общината ще съдейства събраните отпадъци да бъдат извозени, допълни Станислав Мънков.
16.06.2022, 15:56 часа
397 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha