COVID-19 по света: Ето къде какви мерки останаха срещу вируса

COVID-19 по света: Ето къде какви мерки останаха срещу вируса Здравната агенция на ООН съобщи, че потвърдените случаи на заразени с COVID-19 са намалели с 12% до над 3 милиона за последната седмица, а регистрираните смъртни случаи са намалели с 22% до около 7600. Генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус определи продължаващия спад на COVID-19, чийто пик бе достигнат през януари, като "много окуражаваща тенденция". Но все пак предупреди, че пандемията още не е приключила и призова към предпазливост, въпреки че много страни се отказаха от строгите противоепидемични мерки и започнаха да се опитват да живеят с вируса.
"Схващането, че пандемията е приключила, е разбираемо, но погрешно", каза ръководителят на СЗО.
"Всеки момент може да се появи нов и още по-опасен вариант, а огромен брой хора остават незащитени", допълва Тедрос Аданом Гебрейесу.
Въпреки че намалява обхвата си по света, коронавирусът продължава да напомня за себе си. Много държави започват да облекчават режима на пътуване, други обаче продължават да налагат ковид ограничения на пристигащите.
Ето някои от мерките, които все още са в сила в някои държави по света:

Европа
ЕС удължи срока на европейските COVID сертификати с още една година - до 30 юни 2023 г. заради продължаващата пандемия, съобщи Френското председателство.
Ограниченията за пътуване във връзка с COVID-19 бяха премахнати в Германия. Не е необходимо пътуващите да представят доказателство за ваксинация, възстановяване след преболедуване или отрицателен резултат от тест за коронавируса. От 20 март 2022 г. е в сила изменение на Закона за защита от инфекции, с което отпадат голяма част от ограниченията и мерките за защита от COVID-19. Остават в сила базови мерки за защита, основно на рискови и уязвими групи - например носене на маски в обществения транспорт, болници, лекарски кабинети и старчески домове.
От 2 април парламентът на всяка федерална провинция може да приема по-строги регионално ограничени защитни мерки и ограничения при застрашаваща инфекциозна ситуация в т.нар. горещи точки (при разпространение на опасен вариант на вируса или при опасност от претоварване на болниците заради особено висок брой новозаразени или особено голямо нарастване на броя на новите случаи). 
Считано от 2 юни 2022 г., съгласно разпоредбите на Главната дирекция по общественото здраве на Испания, всички пристигащи от страни членки на ЕС вече не трябва да представят сертификат за ваксинация, преболедуване или отрицателен резултат от тест.
Министърът на здравеопазването на Италия подписа министерско постановление, с което се удължава носенето на маски в обществения транспорт и в здравните заведения до 30 септември. Заповедта обаче не важи за полетите. За маските при пътуването със самолет ще е нужна допълнителна оценка, като ще се вземат предвид и правилата в други страни. Съгласно министерската разпоредба маските вече не са задължителни в киносалоните, театрите, спортните зали и в училищата по време на матурите.
Съгласно стратегията на френското правителство за отваряне на границите, считано от 9 юни 2021 г. условията за пътуване до Франция са различни в зависимост от държавата, от която пристига лицето. В зависимост от степента на разпространение на вируса и на санитарната ситуация, съответната държава се класифицира като попадаща в "зелена", "оранжева" или "червена" зона. От 16 май 2022 г. отпадна задължението за носене на маска във всички превозни средства от обществения транспорт (метро, автобус, влак, самолет, такси). Носенето на маска отпадна и за всички институции с прием на публика, но остава в сила за лицата, които полагат грижи за болни хора, както и за пациентите и посетителите в здравните заведения (болници, аптеки, лаборатории), с изключение на спешните случаи.
От 18 март 2022 г. отпаднаха всички ограничителни мерки при международни пътувания до Великобритания, въведени във връзка с ограничаване разпространението на коронавируса. В Англия и Северна Ирландия отпаднаха ограниченията и задължителното носене на маски. В Шотландия и Уелс носенето на маска е задължително на обществени закрити места и в транспорта.

Азия
Китай препоръчва да се избягват всички неспешни пътувания до страната. Към момента няма директни редовни полети от България до Китай, пътуващите следва да направят 48 часа преди тръгване два теста само в одобрени от китайското посолство в София лаборатории. В Пекин временно са затворени някои обществени заведения и търговски центрове и установените посетители са принудително карантинирани. За откриването им се ползват специалните мобилни апликации "Здравен код", налични на всеки един мобилен телефон и без сканирането на които, респективно без индикиране на съответния зелен код, допускането до тях е забранено. По този начин посетителите, които са били в близък контакт със заразени в района на обществените места, но с негативен последващ писиар тест, биват поставяни под първоначална 10-дневна домашна карантина, без право да напускат жилищата си. Хранителни и други доставки за момента са допустими, като се оставят на прага пред входната врата. Освен в Шанхай, пълен локдаун е наложен в още два града - Цзилин и Чанчун. 
От 26 февруари 2022 г. Обединените арабски емирства премахнаха изискването за  представяне на отрицателен писиар тест при влизане в страната, но това важи само за напълно ваксинираните. Изисква се пътуващите  да имат сертификат за пълна ваксинация с ваксина, одобрена от Световната здравна организация или от ОАЕ. От 26.02.2022г. отпадна задължителното носене на маски на открито, както и ограниченията по време на сватби, погребения, семейни тържества, капацитет на ресторанти, пътувания  и др. Носенето на маска е задължително в затворени пространства. Следва да се спазва социална дистанция.
Пристигащите чуждестранни граждани на международните летища/пристанища в Република Корея трябва да представят документ за отрицателен резултат от писиар тест, направен в рамките на 48 часа преди отпътуването за страната или бърз антигенен тест в рамките на 24 часа преди отпътуването, считано от 23 май. Властите в Южна Корея взеха решение за отмяна на по-голяма част от мерките за социално дистанциране. Основните промени включват премахване на ограниченията за броя на участниците в частни събирания, премахване на ограниченията в работното време на кафенета, увеселителни заведения като клубове, барове, караоке заведения, масажни студия и сауни, гимнастически салони на закрито, центрове за обучение, киносалони, интернет кафенета, театри, концертни зали, казина и др. От 2 май 2022 г. е премахнато изискването за задължително носене на маски на открито с изключение на случаите, при които на едно място има струпване на големи групи от хора - над 50 човека във връзка с провеждане на концерти, спортни прояви и други. Продължава да бъде задължително носенето на маски на закрито.
В Япония се допускат само чужди граждани със статут на постоянно или продължително пребиваване или такива, притежаващи валидна японска виза. От 01.03.2022 г. беше възобновена възможността за кандидатстване за виза при наличието на покана от японска институция (работодател или учебно заведение), както и кандидатстване за виза на основание "член на семейството на японски гражданин". От 10.06.2022 г. е възможно кандидатстването за виза на основание "организиран туризъм" като съответният туроператор ще играе ролята на канеща японска институция. Не се допускат безвизови пътувания. Не се издават визи на основание "самостоятелен/неорганизиран туризъм". В страната не са в сила ограничителни мерки със задължителен характер.
От 14 февруари 2022 г. отпадна задължителното тестване на всички пристигащи в Индия пътници и поставянето им под седемдневна домашна карантина и освен с отрицателен тест, направен 72 часа преди пристигане, може да пътува и със сертификат за пълна ваксинация. Отделни щати имат право да въвеждат свои противоепидемични мерки. В столицата Делхи са въведени ограничения във функционирането на транспорта, учрежденията, обществените и търговските обекти и е въведен полицейски час.

Северна Америка
Пътниците, пристигащи с въздушен транспорт в САЩ, са длъжни да представят на авиокомпанията доказателство за завършена ваксинация срещу COVID-19 с ваксина, одобрена за постоянна или извънредна употреба от Агенцията по храните и лекарствата на САЩ или от СЗО. Влизащите през сухопътните или речните (фериботни) граници трябва да представят такова доказателство на граничния пункт, през който влизат. Oт 12 юни пристигащите със самолет от чужбина вече не са задължени да представят на влизане в страната отрицателен тест за COVID-19, направен ден преди началото на полета. Няма въведени вътрешни ограничения в пътуванията между отделните щати, окръзи или населени места.
От 20 юни 2022 г. всички напълно ваксинирани пътници, които имат законовото основание да влизат на територията на Канада, няма да имат задължението при влизане в страната чрез въздушните, сухопътните и морски граници да представят отрицателен тест за COVID-19. От тази дата отпада и задължението лицата, които желаят да ползват вътрешен въздушен и железопътен транспорт да бъдат напълно ваксинирани. Това важи и за лицата, които искат да напуснат Канада. Към този момент остават в сила някои ограничителни мерки. Не се отменя досегашното задължение за пълна ваксинация на пристигащите в Канада. Не се отменят съществуващите до момента мерки за защита – като носенето на маска, които се прилагат по време на пътуването с въздушен и железопътен транспорт. Не се отменя задължението за пълна ваксинация по отношение на круизните пътувания поради продължителното съвместно пътуване на лицата.

Южна Америка
Всички лица, които влизат в Република Аржентина, трябва да попълнят предварително, 48 часа преди пътуването, електронна декларация. Всички влизащи в страната трябва да разполагат със сертификат за завършена ваксинация, а ако не разполагат с такъв, трябва да си направят тест (писиар или антигенен) в рамките на 24 часа след влизане в страната. Носенето на маски не е задължително на открито, ако няма струпване на хора. Продължава да е задължително на закрити публични места и в градския транспорт. Не е задължително измерването на температурата преди влизане в обществени сгради и търговски обекти. Събиранията на хора са без ограничения.
Всички чуждестранни пътници в Бразилия са длъжни при качване в самолета да представят сертификат за ваксинация с последна/единствена доза, поставена минимум 14 дни преди момента на влизане в страната. В някои щати отпаднаха изискванията за носене на маски на открити и закрити пространства. Страната е разделена на зони, в които се прилагат различни ограничителни мерки, в зависимост от степента на риска. За районите с най-висока степен на риск има наложена забрана за придвижване в часовете между 23:00 и 04:00 часа.

Африка
Пътниците, които пристигат в Египет или преминават транзитно, трябва да представят на границата сертификат с отрицателен резултат от писиар тест за COVID-19, направен до 72 часа преди пътуването до Египет, бърз антигенен тест, направен до 72 часа преди пътуването до Египет или сертификат за ваксинация срещу COVID-19, показващ, че са били напълно ваксинирани най-малко 14 дни преди пътуването. 
Всички пътници, пристигащи в Кения, трябва да имат сертификат за ваксинация срещу COVID-19. Пътуващите на възраст под 18 години са освободени от това изискване. Всички пътници, които пристигат в Кения, трябва да притежават валиден сертификат за COVID-19 негативен писиар тест, проведен в рамките на 72 часа преди заминаването, независимо от начина на влизане. Деца под 5 години са освободени от това изискване.
При влизане в Република Южна Африка, следва да се представи отрицателен PCR тест направен не по-късно от 72 часа преди отпътуване от страната по произход или доказателство за ваксинация. Тестът трябва да е направен от сертифициран лекар и да съдържа името и подписа на лекаря. На неваксинираните лица се предлага поставянето на безплатна ваксина на границата. В страната не е въведен вечерен час. Няма ограничения за вътрешни пътувания. Носенето на маски, покриващи носа и устата, на всички закрити обществени места, в обществения транспорт, магазините, на работното място, е абсолютно задължително.
Считано от 6 януари 2022 г. Република Сейшели отвори границите си за посетители от всички държави, независимо от ваксинационния им статус. Чуждестранни пътуващи, влизащи в страната, следва да представят отрицателен писиар за COVID-19, който е направен не по-късно от 72 часа преди пристигане. Всички посетители и жители в страната трябва да спазват всички действащи мерки в областта на общественото здраве и социалната сфера. Те включват задължително носене на маски за лице, социално дистанциране, избягване на претъпкани пространства и прилагане на добри хигиенни практики.

Австралия и Океания
От понеделник, 21-ви февруари 2022 г., Австралия отвори отново границите на страната за влизане за всички напълно ваксинирани пътници, които притежават валидни визи. Това означава, че всеки, който е получил пълен курс на ваксинация с препарат, одобрен или признат от Австралийската администрация за терапевтични стоки, и притежава валидна виза, ще може да посети Австралия. Неваксинираните пътници ще могат да пътуват до Австралия, но ще трябва да кандидатстват за одобрение за влизане и ще бъдат обект на съответните изисквания за карантина на щата/територията, в която пътуват. Неваксинираните пътници също ще трябва да представят доказателство за "медицинско изключение", обясняващо защо не могат да бъдат ваксинирани. Такива пътници също така ще трябва да си направят бърз антигенен тест при пристигане и на петия/шестия ден. Ако получат положителен резултат, те ще трябва да го докладват и да се изолират за 7 дни. През последните месеци държавата взе решение за затваряне на някои градове и райони. Има готовност при опасност от разпространение да бъдат въведени допълнителни ограничения за пътуване и за общуване.
За пътуване до Нова Зеландия се изисква отрицателен резултат от тест преди заминаването, преди пътуващите да могат да се качат на полетите си. Управлявана изолация и карантина се прилагат за неваксинирани или пътници, които не отговарят напълно на ваксинационните изисквания. От 4 март на напълно ваксинирани новозеландци и други отговарящи на условията пътници, включително акредитирани дипломати, квалифицирани работници и пътуващите по схема за работна почивка, идващи от останалата част на света, вече няма да им се налага да се самоизолират при пристигане. Изисква се сканиране на КюАр код от специално приложение на правителството или писмена регистрация на всички посетители в закрити помещения. Въведени са и ограничения на броя на хората на събитията на закрито. Според нивото на разпространение на заразата е въведено съблюдаването на  дистанция, задължително е носене на маски, осигурени са дезинфектанти.
17.06.2022, 14:18 часа
544 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha