Петрови заговезни са! Ето какво повелява традицията и кои красиви имена празнуват

Петрови заговезни са! Ето какво повелява традицията и кои красиви имена празнуват Първата неделя след Петдесетница е посветена на всички светии.
Отците на Църквата са установили този празник по три причини. Първо - да ни посочат плодовете, с които слизането на Светия Дух изпълни нетленната действителност, духовния свят. Второ - да ни напомнят, че има много герои на вярата, които със съвършен живот и с жертвена изповед са служили на Бога и са овенчани от Него с "венеца на славата", но са останали безименни и неизвестни за света. И трето - да се съберат всички светии в един ден, за да се знае, че те са живели и просияли със силата на Единия Спасител Иисус Христос.
Петровият пост е установен за подражание на апостолите, които постели, когато се готвели за проповедническа дейност, а също и заради особена почит към светите първовърховни апостоли Петър и Павел.
Петрови заговезни е последният ден, в които християните могат да ядат яйца, месо, мляко и млечни продукти. Пости се от яйца, млечни продукти и месо, но в дните, различни от сряда и петък, се разрешава риба. Задължителен строг пост се полага в деня преди празника, на 28 юни.
На Петрови заговезни имен ден празнуват: Асен, Асенка, Аспарух, Ася, Десислава, Десислав, Десина, Крум, Камен, Камена, Кремена, Панайот, Румен, Румяна, Чавдар.
19.06.2022, 08:30 часа
1478 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha