Танцьори от Бързия и Монтана участваха във фолклорен панаир в Ниш /снимки/

Танцьори от Бързия и Монтана участваха във фолклорен панаир в Ниш /снимки/ Панаирът "Фолклор и занаяти" се проведе в Ниш, край река Нишава.
"Танцов клуб "Бързия", от едноименното село в община Берковица, участва в него", разказа ръководителят на сдружение "Младежки порив за бъдеще" Тодор Тодоров:
"Много топло ни посрещнаха партньорската организация и публиката на град Ниш, защото танцов клуб "Бързия" и Фолклорен танцов състав "Ситница" от Монтана представиха България на този форум, като изнесоха една красива програма", добавя той.
Присъстващите на панаира в Ниш се насладиха на изящните ръчно изработени фигурки и предмети украсили "коритото" на река Нишава. Импровизираната занаятчийска алея водеше непринудено хората до амфитеатралната сцена на речния бряг. Във вечерните часове под звуците на фолклорната музика на българи и сърби се проведе концертна програма. В близост до сцената на две грънчарски колела, под ръководството на майстор Драган, гости на събитието се докоснаха до изкуството на точене на глина.
"Децата се докоснаха и до тяхната атмосфера, която те са създали. Много емоционално подходиха към грънчарството и грънчарските колела, разбира се, и фигурките, които бяха изработени от други хора, посетили грънчарското студио в Ниш", споделя той.
"Лично консулът на България в Сърбия Илия Бонджолов подкрепи българското участие на събитието", допълни Тодор Тодоров.
"Това беше едно от нещата, които дадоха голям стимул и голямо удовлетворение на всички участници в българската група, защото за пореден път, особено при участието на танцов клуб "Бързия", в Сърбия присъства консул на тяхна изява", казва Тодоров.
Целта на дейностите е увеличаване на туристическия поток към Бързия и Ниш, който да е базиран на фолклор и занаятите.
23.06.2022, 12:50 часа
768 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha