ЕП прие резолюция в подкрепа на статут на кандидати за членство на Украйна и Молдова

ЕП прие резолюция в подкрепа на статут на кандидати за членство на Украйна и Молдова Европейският парламент прие резолюция в подкрепа на предоставянето на статут на кандидати за членство в ЕС на Украйна и Молдова, съобщи ЕП в официалния си сайт.
С 529 гласа "за", 45 гласа "против" и 14 гласа "въздържал се" парламентът прие резолюция, с която призовава държавните и правителствените ръководители, които ще проведат срещата си на върха днес и утре, да предоставят "незабавно" статут на кандидат за членство в ЕС на Украйна и Република Молдова. Те трябва да направят същото и с Грузия, "след като нейното правителство изпълни" приоритетите, посочени от Европейската комисия.
„В контекста на бруталната руска агресивна война срещу Украйна този ход би бил равносилен на проява на лидерство, решителност и визия“, смятат членовете на ЕП. Те настояват, че не съществува "бърза писта" за членство в ЕС и че присъединяването остава основан на заслуги и структуриран процес, който изисква да бъдат изпълнени критериите за членство в ЕС, и зависи от ефективното провеждане на реформи.
Парламентът приканва властите на Украйна, Република Молдова и Грузия да "демонстрират недвусмислено политическата си решимост да осъществят европейските амбиции на своя народ", като ускорят реформите, за да изпълнят ефективно критериите за членство в ЕС възможно най-скоро.
„Украинците, молдовците и грузинците заслужават да живеят в свободни, демократични и проспериращи държави, които са горди и отдадени членове на европейското семейств“, заявяват членовете на ЕП и призовават Европейския съвет да направи първата важна стъпка към изпълнението на законните стремежи на гражданите на тези три държави.
В резолюцията се подчертава, че няма алтернатива на разширяването, което "повече от всякога е геостратегическа инвестиция" в един стабилен, силен и единен ЕС. Перспективата за пълноправно членство в ЕС на страните, които се стремят да станат членки, е в интерес на самия Европейски съюз в политическо и икономическо отношение и в областта на сигурността. Членовете на ЕП настояват процесът на разширяване да бъде "подновен" и отблокиран по отношение на Западните Балкани.
Украйна (на 28 февруари), Република Молдова и Грузия (и двете на 3 март) подадоха молби за членство в ЕС след руското нападение срещу Украйна. На 17 юни Комисията публикува становища по трите кандидатури, като препоръча на Съвета да потвърди перспективите на Украйна, Република Молдова и Грузия да станат държави-членки на ЕС.
Въпросът е включен в дневния ред на Европейския съвет, който ще заседава днес и утре в Брюксел. Преди срещата на върха лидерите на ЕС се срещнаха тази сутрин с колегите си от Западните Балкани.
23.06.2022, 14:37 часа
454 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha