Еньовден е! Вижте какво се прави на този лечебен празник

Еньовден е! Вижте какво се прави на този лечебен празник Еньовден е денят на лятното слънцестоене. Православната църква отбелязва рождението на Свети Йоан Кръстител. От прастари времена хората вярват, че в полунощ срещу Еньовден небето се отваря - стават чудеса, но и черни магии. Според поверието на днешния ден тревите и билките имат най-голямата лечебна сила, особено по изгрев слънце.
Според народа на Еньовден започва далечното начало на зимата - казва се „Еньо си наметнал кожуха да върви за сняг”. Вярва се, че сутринта на празника, когато изгрява слънцето „трепти”, „играе” и който види това, ще бъде здрав през годината.
Точно по изгрев всеки трябва да се обърне с лице към него и през рамо да наблюдава сянката си. Отразява ли се тя цяла, човекът ще бъде здрав през годината, а очертае ли се наполовина - ще боледува.
Вярва се, че преди да „тръгне към зима” слънцето се окъпва във водоизточниците и прави водата лековита. После се отърсва и росата, която пада, е с особена магическа сила. Затова всеки трябва да се измие преди изгрев в течаща вода или да се отъркаля в росата за здраве.
24.06.2022, 09:07 часа
1109 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha