СЗО: Маймунската шарка не е глобална здравна криза на този етап

СЗО: Маймунската шарка не е глобална здравна криза на този етап Световната здравна организация (СЗО) съобщи, че засилващото се разпространение на маймунска шарка в повече от 50 страни трябва да бъде внимателно наблюдавано, но засега няма основания да бъде обявявана глобална здравна криза, предаде Асошиейтед прес.
Кризисният комитет на СЗО обяви в събота, че много аспекти на заразата са „необичайни” и призна, че маймунската шарка, която е ендемична в някои африкански страни, е била пренебрегвана в продължение на години.
„Макар че някои членове изразиха различни виждания, комитетът реши единодушно да посъветва генералния директор на СЗО, че на този етап трябва да се определи, че заразата не представлява глобална здравна криза”, се казва в информацията от СЗО.
Въпреки това Световната здравна организация отбелязва „кризисния характер” на заразата и заявява, че контролът на разпространението ѝ изисква „интензивен” отговор.
Комитетът заявява, че случаите на маймунска шарка трябва да бъдат следени внимателно и оценката им да бъде преразгледана след няколко седмици. Преразглеждане може да бъде направено и по-рано в случай на нови развития като случаи сред сексуални работници, разпространение в нови държави или в рамките на държавите, където вече е имало случаи, увеличена тежест на заболяването или увеличен темп на разпространение.
26.06.2022, 09:30 часа
281 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha