Крум Зарков: Шанс за БСП не е хартиеният вот, а махане на Нинова

Крум Зарков: Шанс за БСП не е хартиеният вот, а махане на Нинова Много остро изказване срещу лидера Корнелия Нинова направи депутатът Крум Зарков днес на Националния съвет на БСП. Червеният пленум се събра, за да оцени поведението на партията до момента и перспективите в трудната политическа ситуация. Зарков призова за извънредно заседание на конгреса, на което да бъде сменена Нинова.
"Социологическите проучвания показват, че БСП има резерв от гласове, но той не се крие в хартиената бюлетина. Той се крие в промяната на ръководството на партията. Промяната бързо ще даде резултат", заяви социалистът. Зарков е бил подкрепен от евродепутата Петър Витанов, а останалите членове са изказали гласна или мълчалива подкрепа на Нинова.
Изявите на двамата не са изненадващи, тъй като те са сред изявените вътрешни опоненти на ръководството. А и не са споделяли доста от текущите идеи на БСП. Зарков например отдавна е срещу връщането на хартиените бюлетини. Елемент на новост днес има в изключително острия тон на изказванията им.
"Ако не свикаме конгрес възможно най-бързо, ако се явим по същия начин със същия ръководител на още едни избори, това ще бъде катастрофа. Ние сме в предизборна ситуация. И ако сме Национален съвет на БСП, трябва да помислим какво правим, за да може БСП да се представи по-добре на тези избори от предишните. Задачата ни трябва да бъде собствен дневен ред, да го поставим в центъра на дебата, а не просто да се прикачим към поредната конфигурация - прикачване, което не е сигурно. Трябва да издигнем знаме, а не да предложим патерица", каза Зарков. Като пример за безпринципност той припомни критиките на БСП от есента срещу ПП за кражба на гласове -  след което партията се обвързала с ПП, а сега била готова отново да го направи.
"Кой е отговорен за унижението на българските социалисти? Кой ги поведе на седесарски митинг с Васко Кръпката, където ги освиркаха (при единия от протестите в защита на кабинета тия дни - бел. ред.)? Зануляват БСП в името на собственото си оцеляване. В името на ръководството", бяха част от думите и на Витанов.

Без изненада
Очаквано критиките се оказаха безрезултатни и пленумът оцени високо поведението на БСП, а и конкретно министрите в кабинета.
"Получихме мандат да водим преговори за съставяне на правителство в този парламент. Решихме да не участваме в правителство на ГЕРБ или ДПС, както и да не подкрепяме мандат за съставяне на правителство, връчен на ДПС и ГЕРБ", заяви след форума пред медиите Нинова.
Партията ще преговаря с ПП, която първа ще получи мандат за съставяне на правителство. Пленумът постави пред депутатите си няколко основни краткосрочни приоритета - актуализация на бюджета за 2022 г., подготовка на бюджета за 2023-а, подкрепа и реализация на Плана за възстановяване и устойчивост.
26.06.2022, 18:09 часа
512 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha