БСК: От 1 юли бизнесът ще плаща поне двойно по-високи сметки за ток

БСК: От 1 юли бизнесът ще плаща поне двойно по-високи сметки за ток Българската стопанска камара (БСК) излезе с остра позиция заради решението на депутатите в Бюджетна комисия да отхвърлят компенсациите за високите цени на промишления ток.
"След обсъждане, в което се включиха и представители на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), и след неколкократни опити от страна на председателя на Комисията с процедурни хватки да саботира гласуването, Парламентарната комисия ОТХВЪРЛИ предложенията. Това се случи с агресивното съдействие на вицепремиера и финансов министър Асен Василев, председателя на КЕВР Станислав Тодоров (чийто избор в момента се оспорва пред Конституционния съд), зам.-министъра на енергетиката Пламен Данаилов и други очевидно заинтересовани за всичко друго, но не и за икономиката на България и доходите на българите", заявяват от БСК.
Гласовете, провалили решението, бяха от страна на (все още) управляващата коалиция ПП, БСП, ДБ и ИТН. Предложението на ГЕРБ (150 лв./МВтч базова цена и 80% компенсация за цената над този праг) беше подкрепено от ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“. Предложението на ДПС (200 лв./МВтч базова цена и 80% компенсация) беше подкрепено от ГЕРБ и ДПС.
"С този си акт представителите на ПП, БСП, ДБ и ИТН лишиха 633 хиляди небитови потребители на ел.енергия (микро, малки, средни и големи предприятия, болници и училища, детски градини и театри, музеи и социални заведения, църкви и манастири) от компенсации срещу нереално високите енергийни цени, считано от 1 юли т.г. Това напрактика означава, че от 1 юли 2022 г. предприятията ще плащат поне двойно по-високи сметки за ток, което неминуемо ще се отрази на крайните цени на произвежданата продукция и ще генерира инфлация, която, в крайна сметка, ще удари по джоба всеки български гражданин", предупреждават рабодателите
"Въпреки дадената дума от премиера Кирил Петков и неговите министри за средносрочно решение, тези, които поеха този ангажимент, го провалиха при гласуването. Аргументите и представените разчети от страна на работодателските организации останаха без внимание. Политическото говорене и дребните политически сметки взеха връх над здравия разум и национално отговорното поведение!
Решението на Парламентарната комисия по бюджет и финанси е недалновидно и изключително вредно - и за българската икономика, и за всеки български гражданин! То поставя под съмнение ефекта от вече гласуваните текстове за ръст на доходите, който ръст ще бъде „изяден“ многократно от увеличените цени на стоките и услугите",заявяват още от БСК.
"Маските паднаха! Видя се кои политически сили се отнасят враждебното към българската индустрия, към българския бизнес – от дребния семеен до тежката индустрия", гласи още съобщението на БСК.
29.06.2022, 12:08 часа
644 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha