Атина: Интерконекторът Гърция-България ще започне работа до края на юли

Атина: Интерконекторът Гърция-България ще започне работа до края на юли Интерконекторът Гърция-България (IGB) на стойност 220 милиона евро, който ще бъде открит официално в петък в Комотини в присъствието на премиерите на двете страни Кириакос Мицотакис и Кирил Петков, ще започне да функционира до края на юли, заяви гръцкият министър на околната среда и енергетиката Костас Скрекас, съобщава АНА-МПА.
Скрекас, който говори на конференция в Атина, организирана от сп. "Икономист", подчерта ролята на Гърция за засилването на енергийната сигурност в региона и Европейския съюз чрез инфраструктурата за втечнен природен газ (LNG), която вече е в експлоатация, както и планираните нови инсталации.
Източносредиземноморския газопровод (East Med), модернизирането на междусистемната електрическа връзка с България, Албания и Италия и изграждането на междусистемна електрическа връзка с Египет.
Той също така отбеляза, че терминалът за втечнен природен газ в Ревитуса вече покрива до 80 процента от дневните нужди на България.
180-километровият газопровод се изгражда от съвместно предприятие на българската държавна енергийна компания БЕХ, гръцката газова компания ДЕПА (DEPA) и италианската Едисон(Edison).
Капацитетът му ще бъде 3 млрд. куб. м, който може да бъде увеличен до 5 млрд. куб. м.
07.07.2022, 10:07 часа
491 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha