Транспортът до Монтана - сред проблемите на Студено буче

Транспортът до Монтана - сред проблемите на Студено буче Среща с кмета и жители на Студено буче проведе областният управител на Монтана Ванина Вецина. 
Тя посети селото след проверка на монтирането на пътни знаци по републиканския път, който минава през него. Сигнализацията се поставя от пътноподдържащата фирма в региона и е във връзка с предстоящата забрана за преминаване на камиони над 12 тона. 
Тежкотоварният трафик от години е сред най-големите проблеми на жителите, но след спирането на камионите, което според съобщение на пътната агенция ще се случи на 7 юли, този проблем ще отпадне. Остава друг въпрос, свързан с транспорта: пътуването до областния център Монтана. 
Студено буче е на 5 километра от града и е с около 500 жители. В трудоспособна възраст са около една трета от тях и повечето работят в Монтана - работните места в селото са малко и са в местния магазин и в малък цех за преработка на месо. 
Кметът Петър Александров разказа, че работещите в града пътуват до там и обратно или със собствен, или с т. н. „споделен“ транспорт, или ползват таксиметров превоз. Автобусна линия няма. Допреди две години по маршрута Студено буче - Славотин - Долна Рикса - Клисурица - Винище – Монтана, пътували автобуси от областния град. Преди главният път да бъде ремонтиран, състоянието на асфалтовата настилка е било много лошо и те отказали курсове. След приключването на ремонта през 2020 г., линията не е възобновена. 
В селото живеят над 60 ученици, десетина са децата в предучилищна възраст. Те посещават училища и детски градини с превоз, осигурен от общината. Къщи се търсят и купуват, но немалка част от тях са изоставени. В повечето случаи те са с много наследници и продажбата им е трудно осъществима. 
Сред предимствата на Студено буче е сравнително спокойната обстановка по отношение на престъпленията. С водата също няма особен проблем – част от водопровода сменен е подменен с полиетиленови тръби по време на ремонта на главния път. По-голямата част от тръбите обаче все още са етернитови, полагани още през 60-те години на миналия век. Няма и изградена канализация, ползват се септични ями. 
В селото има църква, а жителите се гордеят с активната работа на читалището си.
„За първи път се случва областен управител да дойде на място и да пита какви са ни проблемите“, коментира кметът на Студено буче по повод посещението на Вецина. В отговор тя увери него и жителите, с които се срещна, че могат да й подават сигнал за всяка нередност.
07.07.2022, 11:43 часа
3926 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha