Руските банки преминават към китайски банкомати

Руските банки преминават към китайски банкомати Руските кредитни институции преминават към китайски банкомати след отказа на американските компании да доставят и обслужват банкоматите, произведени от тях, пише вестник „Известия“.
Според данни на Централната банка, през първото тримесечие на 2022 г. броят на банкоматите в Русия е намалял от 190,5 хиляди на 187,5 хиляди. Паркът от такива устройства в страната покрива нуждите на гражданите, смята, вицепрезидентът на Асоциацията на банките на Русия Алексей Войлуков. Според него кредитните институции разполагат с резервни части, компоненти и консумативи за банкомати или вече са уредени доставките им през трети страни, така че до края на годината няма да има проблеми с банкоматите.
След това банките ще трябва да проучат нови възможности, включително китайско оборудване. То обаче е доста специфично и все още има малък опит в работата с него на руския пазар, отбеляза експертът.
Мрежата от банкомати на Ak Bars Bank преди това се състоеше от банкомати от САЩ, но сега кредитната институция активно преминава към банкомати, произведени в Китай, каза неин представител пред изданието. Той уточни, че през 2022 г. Ak Bars проведе търг за доставка на устройства за получаване на пари в брой - спечери го GRG от Китай, а първите банкомати ще се появят в мрежата през септември. От Пощенска банка съобщиха, че в мрежата им вече има банкомати, произведени в Китай.
VTB тества устройства за самообслужване, включително от чуждестранни производители, по-специално от Китай, казаха от банката. Те отбелязаха, че тази година планират да проведат пилотни проекти за използването на нови видове устройства в няколко офиса.
Обмислят възможността за закупуване на банкомати на китайско и корейско производство и в банката „Зенит“, сподели неин представител, като подчерта, че като се вземе предвид времето за тестване, те могат да се появят не по-рано от четвъртото тримесечие. Освен това те обмислят възможността за закупуване на китайски или корейски банкомати в UBRD в бъдеще.
Покупката на банкомати от нови производители е разрешена и в Сбербанк, „Откритие“ и Новикомбанк, казаха техни представители. Кримската RNKB отбеляза, че от 2018 г. купуват банкомати от една от приятелските страни, но не уточни коя. На свой ред Novikombank съобщи, че кредитната институция следва политиката на заместване на вноса и следователно не разглежда закупуването на чуждестранно оборудване.
Централната банка на Руската федерация предоставя на кредитните институции списък с банкомати, които са тествани от Банката на Русия и се препоръчват за закупуване и експлоатация. Сред тях, освен NCR и Diebold Nixdorf, са корейската компания ATEC, японската Oki и китайската GRG.
11.07.2022, 15:58 часа
493 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha