Народното събрание даде зелена светлина на членството в НАТО на Финландия и Швеция

Народното събрание даде зелена светлина на членството в НАТО на Финландия и Швеция Парламентът прие на две последователни четения законопроект за ратифициране на протоколите към Северноатлантическия договор за присъединяването на Република Финландия и Кралство Швеция. Гласуването е във връзка с решението на двете страни да депозират кандидатурите си за членство в НАТО на 18 май тази година.
В мотивите към законопроекта е посочено, че на срещата на върха на НАТО в Мадрид в периода 28-30 юни 2022 г. съюзниците са взели решение да поканят двете държави да станат членове на Алианса, като са изразили съгласие да подпишат протоколите за присъединяването им към Северноатлантическия договор. "Решението за присъединяването на Република Финландия и Кралство Швеция към НАТО е израз на готовността им да споделят отговорностите и задълженията на членството", се казва още в мотивите.
В хода на дебата по темата Екатерина Захариева (ГЕРБ-СДС) отбеляза, че българският парламент ще е един от първите, които ще гласуват това решение на Финландия и Швеция.
"Ако има нещо малко позитивно, макар че не може да се говори за позитивизъм в една война, то това е, че вместо да отслаби НАТО и демократичния свят, всъщност Путин подсилва НАТО", каза тя. Захариева посочи, че има широка подкрепа за Финландия и Швеция да са част от Алианса.
Атанас Славов („Демократична България“) счита, че днешното решение на парламента ще е историческо. „Това е една стратегическа промяна в това как изглежда европейската сигурност вследствие на агресията на Русия срещу Украйна“, каза той.
Зам.-председателят на Народното събрание Цончо Ганев („Възраждане“) постави въпроса дали трябва „България въобще да е член на НАТО, българският народ, по думите му, трябва да се произнесе дали да сме част от военния съюз. "Ние от "Възраждане" не смятаме, че е от полза за нашата държава да подкрепим ратификация", каза той.
Андрей Михайлов („Има такъв народ“) каза, че НАТО не е само военен съюз. "НАТО е политика и дипломация, и една нова стратегическа концепция", посочи той.
Станислав Анастасов (ДПС) каза, че няма как да не се отговори на желанието на Швеция и Финландия да са част от НАТО. "България трябва да подкрепи тази ратификация, защото ние от ДПС разбираме много добре, че преди да бъде военен и отбранителен съюз, когато се налага, НАТО е ценностен съюз."
Настимир Ананиев („Продължаваме Промяната“) засегна темата за хибридната война. Той коментира, че тази ратификация е важна и за България, защото, по думите му, когато повече европейски страни станат членове на НАТО, по този начин цялата европейска философия и стратегия "гледа в една посока". Ананиев посочи, че по темата не би трябвало дори да има дебат и напомни, че България отдавна е направила своя избор.
13.07.2022, 13:25 часа
458 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha