Щетите от пороя във Вършец са за над 7 млн. лева, местната власт търси помощ /снимки/

Щетите от пороя във Вършец са за над 7 млн. лева, местната власт търси помощ /снимки/ Малко повече от месец след унищожителния порой във Вършец, последствията за инфраструктурата в града са без промяна. Областният управител Ванина Вецина се срещна с кмета на общината Иван Лазаров, за да съдейства в търсенето на помощ.
Курортният град пострада заради придошлите води на река Ботуня през юни, в резултат на обилни и продължителни валежи. 
Корекцията на реката е разрушена, изменено е и коритото й – както в урбанизираната територия, така и извън нея. Само за поправка на корекцията ще са нужни около 6 млн. лева. Над милион са необходими и за възстановяването на два от разрушените мостове, съответно по около 500 и 400 хил. лева. Единият е към хижа „Бялата вода“, другият прави връзка на един от кварталите с града. За тях може да се намери временно решение са специални съоръжения и сглобяеми конструкции, а за осигуряването им местната власт е поискала помощ от Министерството на отбраната и Министерството на транспорта. Междуведомствената комисия по бедствия и аварии също е сигнализирана, но за да се отпуснат средства, Община Вършец трябва да изготви проект. По думите на Лазаров, отстраняването на щетите ще отнеме поне година и половина. Областният управител увери, че ще съдейства с настояване пред ресорните министерства за осигуряването на помощ.
С изключение на тежките инфраструктурни проблеми след пороя, в другите сфери местната власт отбелязва значителни постижения. Общината има пречиствателна станция, а за последните десет години са ремонтирани над 20 км улици, включително с изграждане на водопроводи и прилежаща инфраструктура. В част от населените места също са сменени главните водопроводи, или общо за територията на общината е извършена подмяна на над 60% от водопровода. Средствата за това са по различни проекти с национално и европейско финансиране. „През 2011 година ВиК авариите бяха 200-220, стигаха до 250 годишно. Сега са сведени до 20-30“, каза кметът. Той допълни, че и в момента се проектират пет улици за смяна на водопровод и настилка.
Четвъртокласната пътна мрежа в общината е реконструирана почти на 100%, конкретно участъците Долно - Горно Озирово и Сопово - Черкаски – Драганица. Предстои изграждане на нов път, който свързва квартал „Заножене“ и село Спанчевци. 
Проблемни са пътищата от републиканската пътна мрежа. Това са III-162, в участъка Монтана – Сумер и особено Сопово – Вършец. За тези участъци Областна администрация – Монтана има писма до Агенция пътна инфраструктура (АПИ) за включване в програмата за рехабилитация, писма има и от местната власт. Към момента няма резултат. В много лошо състояние и подлежащ на основен ремонт е и участък от международния път Е79, по-голяма част от който е в територията на община Криводол.
Жителите на града и селата са под 8 хиляди души. В тях също е валидна тенденцията към намаляване на населението, но тя е с много по-бавен ръст. 
Засилва се интересът за строежи на хотели и къщи за гости. 
Най-сериозното инвестиционно намерение е изграждане на петзвезден хотел върху площ от 22 декара. Интерес има и към неработеща част от сградата на бившата поликлиника, която е собственост на „Медицински център – Вършец“ ЕООД. За продажбата й има решение на Общинския съвет, но възниква спор и г-жа Вецина е сезирана за него от жалбоподатели. Областният управител оспорва решението на ОбС пред Административен съд – Монтана, който го оставя без разглеждане и прекратява производството с мотив, че то представлява волеизявление на едноличния собственик на капитала. След произнасянето на съда, местната власт продължава процедурата. Средствата от продажбата ще бъдат инвестирани в подобряване условията на работа в медицинския център.
В града има средищно училище с два корпуса и едно начално - в квартал „Изток“. Във връзка със закона за училищно и предучилищно образование и преминаване на едносменен режим на обучение, в училището в квартала предстои строеж на корпус с три учебни стаи. Изграждането на допълнителната сграда е финансирано с целеви средства от министерство на образованието, отпуснати в края на 2020 година. 
Вършец разполага и с детска градина с филиали в квартал „Заножене“ и село Долно Озирово. Основната сграда е обновена на 100%  с 940 хиляди лева. 
Сред най-големите работодатели във Вършец е заводът за дросели – там са заети около 120 души. Фабриката е с 50-годишна история, работи с над 40 държави в света и произвежда компоненти за улично осветление. В шивашки цех работят средно около 60 жени, а другата основна заетост е в сферата на туризма. 
Вършец е сред малкото общини в страната ни със собствен обществен транспорт за населените места. От осем години местната власт осигурява превоз от населените места до града и обратно, два пъти седмично. Тя е и сред най-стабилните във финансово отношение общини, без задължения. Събираемостта е  към 80%, в тия граници се изпълнява и бюджетът. 
Най-големият разход за общинската хазна е свързан с поддържането на парковите зони и публичните обществени пространства – паркът във Вършец е близо 400 декара, той е вторият по големина в България, а останалите зелени площи са над 50 декара. Ванина Вецина поздрави кметът за това, че не е допуснато презастрояване на града и района около него и отново го увери, че ще е настоятелна в търсенето на помощ за възстановяване на щетите от пороя.
16.07.2022, 16:00 часа
1437 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha