Последен опит да се състави кабинет: БСП започват консултации с партиите

Последен опит да се състави кабинет: БСП започват консултации с партиите Нов кръг от консултации между партиите и последен опит за съставяне на правителство в рамките на 47-ото Народно събрание. Този път топката е в ръцете на БСП. Вчера те приеха третия мандат от президента Румен Радев с уверението, че ще положат всички усилия да направят кабинет, "който да работи за сигурността и благоденствието на българските граждани". А от днес сядат и на масата на преговорите с част от парламентарно представените групи, като първи ще са "Продължаваме Промяната". 
Срещата ще започне в 10:00 ч. в Народното събрание.
Целта е да се състави редовен кабинет с подкрепа на четирите формации в бившата вече коалиция – „Продължаваме Промяната”, БСП, „Има такъв народ” и „Демократична България”.
"Все още нямаме кандидат за премиер. Смятаме, че първата по големина партия трябва да излъчи кандидата. Първото, което ще направим, е да сложим програмата, която изработихме преди две седмици на масата за разговори. Първи ще поканим "Продължаваме промяната", защото тя е обединяващото между трите партии, но е и възможност за обновяване на отношенията ни с досегашните партньори в правителството", коментира вчера лидерът на БСП Корнелия Нинова след получаването на мандата.
"За нас социалната политика остава приоритет, искаме да останем такива и в преговорите и в бъдещо правителство. Имената на министрите ще станат, ясни след като се споразумеем около изработената програма", подчерта още тя.
По отношение на ДБ Корнелия Нинова не смята, че ще бъде трудно да намерят общ език, защото досега са работили, според нея, добре, разумно, винаги са намирали решение на въпроси, които са ги разделяли идеологически. По-скоро трудното е да се намери сечението, добрия тон между ПП и "Има такъв народ" (ИТН), посочи лидерът на БСП и бе категорична, че няма да разговарят с ГЕРБ-СДС, "Възраждане" и ДПС.
БСП ще има 7 дни, за да посочи премиер и още седмица за състав на евентуален бъдещ кабинет.
19.07.2022, 09:06 часа
768 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha