ЕС обяви началото на преговорите за присъединяване с Република Северна Македония

ЕС обяви началото на преговорите за присъединяване с Република Северна Македония ЕС обяви днес началото на присъединителните преговори с Република Северна Македония. Това стана на първата междуправителствена конференция в Брюксел, ръководена от чешкото председателство на Съвета на ЕС.
Готови сме бързо да свикаме втора конференция (заседание за продължаване на преговорите - бел. кор.), след като Северна Македония изпълни поетото задължение за промяна на конституцията, посочи чешкият външен министър Ян Липавски от името на ЕС. Отбелязваме нуждата от добросъвестно прилагане на двустранните споразумения с Гърция и България, добави той. Липавски приветства подписания двустранен протокол в София по-рано този месец и го определи като важна стъпка и част от процеса на присъединяване.
По неговите думи Северна Македония е част от европейската история, наследство и култура, кандидат за присъединяване към ЕС от 2005 година. Страната трябва да продължи с конструктивното регионално сътрудничество и да укрепи връзките със съседните страни, призова той.
Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел определи днешния ден като голям пробив, важен за страната, за Западните Балкани и за ЕС. По неговите думи началото на преговорите е "дълго отлагано пътуване". Няма да загубите идентичността си с присъединяването си към ЕС, имаме нужда един от друг, заедно сме по-силни, обобщи Борел.
Еврокомисарят по съседството и разширяването на ЕС Оливер Вархей заяви, че промяна на конституцията на Северна Македония за допълнително укрепване на основните права автоматично ще доведе до пълно откриване на преговорите с нова конференция. Разчитам на Северна Македония да ускори усилията, за да отговори изцяло на изискванията за присъединяване, добави той. Вархей съобщи, че още днес започва оценката на Европейската комисия за готовността на страната от законодателна гледна точка.
Македонският премиер Димитър Ковачевски определи днешния ден като "дългоочакван и заслужен". Сбъдва се мечтата на поколения, допълни той. Взехме държавнически решения за бъдещето на нашите деца. Пътят до Брюксел беше дълъг. Уважаваме съседите си и нямаме открити въпроси с тях, готови сме да подобрим добросъседството с добросъвестно прилагане на споразуменията с Гърция и България. Очакваме същото от нашите съседи, заяви Ковачевски. Той изрази очакване неговата страна да бъде готова за присъединяване към ЕС до края на това десетилетие.
19.07.2022, 12:57 часа
523 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha