Защо мъжът ми ми няма доверие?

Защо мъжът ми ми няма доверие? Във всяка връзка има възходи и спадове, моменти, в които всичко върви по мед и масло, и такива, в които сякаш нищо не върви. Основните неща, които търсим у партньора – закрила, подкрепа, любов, доверие – ни карат да се чувстваме добре, в сигурни ръце.
Какво става обаче, ако попаднем във връзка, в която постоянно трябва да се доказваме и да заслужаваме доверието към нас ден след ден? Със сигурност това ще доведе до напрежение и кавги. Започваме да обвиняваме себе си, че не сме достатъчно добри, че за пореден път сме попаднали в токсична връзка, като най-вероятно ще нападнем с обвинения и партньора. Каква може да е причината за това негово поведение, да ни няма доверие?

Ниското му самочувствие
Всички сме чували за мъжкото его и сме свидетели на това колко много харесват мъжете самите себе си. Какво става обаче, ако мъжът е неуверен? Той започва да напада. А под прицел може да сте точно вие – жената, която му отдава времето и вниманието си. Ниската себеоценка може би кара мъжът ви постоянно да се съмнява във вас, подлагайки ви на кръстосани разпити; да вижда заплаха във всеки мъж; да е избухлив; да се старае постоянно да се доказва в работата, пренебрегвайки ви. Какво можете да направите? Бъдете до него. Ако го обичате, със сигурност той ще има нужда от вас по пътя, за да се справи с вътрешните си демони.

Бил е лъган в предишни връзки
Ако мъжът до вас е бил лъган преди, той може да развие страх от това да не бъде изоставен. Предишните ситуации, в които е попадал, могат да го накарат да чувства, че не е достоен за вашата любов, и че за вас той не си заслужава. Страхът от изоставяне може да бъде толкова силен, че в един момент за партньора ви той може да се превърне в реалност. Опитайте се да общувате повече и да изясните вашите взаимоотношения. Можете да посетите и терапевт за двойки.

Израснал е в среда на недоверие
Ако средата, в която е отгледан партньорът ви е била изпълнена с недоверие и лъжи, твърде вероятно е неговата представа за отношения да се базира на ситуациите, на които е бил свидетел. Често пъти децата повтарят семейния модел и поведението на техните родители, смятайки това за правилно. Хора с подобно минало започват отношенията си, очаквайки най-лошото – лъжи, предателства, измами. Тяхното недоверие е защитен механизъм, който са изградили, подготвяйки се, че ще бъдат наранени и изоставени. По този начин емоционалното дистанциране помага за по-лесното преодоляване на ситуацията. Опитайте се да разговаряте с вашия партньор, уверете го, че го обичате такъв, какъвто е. Нека той разбере, че се опитвате да го подкрепяте, а не да го поправяте. Никой не е съвършен и това е част от красотата на човешките взаимоотношения.

В миналото сте го наранили
Трудно е да го признаете, но правила ли сте в миналото нещо, което да го накара да загуби доверие във вас? Не става въпрос само за изневяра. Може би ви липсва комуникация? Или пък не сте била напълно искрена с него в миналото? Мъжете общуват главно чрез действия и по-малко с думи. Дистанцираното и дръпнато поведение може да е сигнал, че нещо не е наред. Каквато и да е причината, опитайте се да бъдете честна със себе си. По този начин ще бъдете честна и с партньора.
11.08.2022, 11:00 часа
437 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha