Останки от катедрала в Чипровци стават декор за световна премиера

Останки от катедрала в Чипровци стават декор за световна премиера Уникална вечер на българо-италианската музика ще се състои утре в Чипровци. Композиторът и пианист Емануеле Педрани и българската флейтистка Даниела Петева ще ви пренесат в "Паралелни меридиани - от Италия с любов", каквото е името на съвместния им концерт. Той ще се проведе от 19.30 ч. в останките от католическата катедрала "Успение на блажена Дева Мария".
Ще чуете произведения за флейта и пиано от Панчо Владигеров, Емануеле Педрани, Нино Рота, Енио Мориконе и други. Ще бъде представена световната премиера на произведенията на Емануеле Педрани "Il volo" което означава "Полет" и "Нестинарка" за флейта и пиано.
Те ще изпълнят емблематични произведения от Панчо Владигеров за флейта и пиано. Това са Песен и Хумореска опус 29, "Размишление" и "Карнавално шествие " от триптиха за флейта и пиано и изключително виртуозното и завладяващо "Ситно хоро".
Емануеле Педрани ще бъде на пианото и лично ще представи своите произведения. Той е изключително впечатлен от българската музика с нейното характерно звучене и неравноделни ритми, както и от различните български традиции и ги пренася в собствените си композиции като главна част от тях.  "Нестинарка" се ражда след едно посещение на събор в българско село и става емблематично произведение в неговото творчество, а "Полет" е най-новото му произведение, което ще прозвучи за първи път.
Неговата партньорка Даниела Петева е свири от 9-годишна. Завършила е Музикалната академия в София, след което специализира в Оклахома сити- САЩ, Швейцария и Италия. Била е първа флейта в Ла Скала, с която концертира под ръководството на световни диригенти. Професор по флейта във Висшата консерватория в Новара, Италия.
Транскрипциите на теми от Мориконе и Нино Рота са аранжирани специално за този концерт. Мидлей с теми на Нино Рота включва теми от филмите "La strada" и ”Amarcord", а от Енио Мориконе ще прозвучат гениални и неповторими мелодии и теми от филмите "Mission", "La leggenda del pianista sull'oceano,"C'era C'era una volta l 'West", "Metti una sera a cena". Отделна транскрипция на силно въздействащи музикални моменти от филма "Nuovo Cinema Paradiso".
25.07.2022, 14:32 часа
582 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha