Петков: Гроздан Караджов незабавно да освободи председателя на АПИ

Петков: Гроздан Караджов незабавно да освободи председателя на АПИ Очаквам министър Гроздан Караджов незабавно да освободи председателя на АПИ, заради чиито действия и бездействия е нарушен общественият интерес в полза на привилегировани фирми. Това написа във Facebook профила си премиерът в оставка Кирил Петков, коментирайки казуса с едностранното прекратяване на всички нови обществени поръчки за текущ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа от страна на Агенцията „Пътна инфраструктура“.
Според Петков действията на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и Пътната агенция са показателни, че на страната е нужно ново антикорупционно мнозинство, което „да пресече порочните модели на предишната власт“.
„За пореден път сламени чиновници и брокери влязоха в акция за опазване на държавната хранилка за строителните фирми, близки до ГЕРБ и кръговете около тях. Същите, взели стотици милиони на тъмно за работа по пътищата, с договори, по които текат проверки заради порочни строителни практики“, пише още премиерът в оставка.
„С прекратяването на новите, прозрачни обществени поръчки, АПИ възпрепятства пътната поддръжка в държавата в следващите шест-седем месеца и поставя в риск здравето и живота на гражданите. Това не трябва да се допуска“, заявява още Петков.
Той призовава депутатите спешно да обсъдят проблема в регионалната комисия и да излязат със законосъобразно решение, което да гарантира, че българските пътища ще се поддържат без пропуск, включително през зимния сезон.
„Очаквам компетентните органи, включително прокуратурата, да се сезират по извършените нарушения и да възобновят проверките по работата на строителните фирми и целесъобразното изразходване на стотиците милиони публични средства“, пише в още в поста си Кирил Петков.
27.07.2022, 11:41 часа
371 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha