Кирил Петков: Договорихме седем кораба с втечнен газ за зимните месеци

Кирил Петков: Договорихме седем кораба с втечнен газ за зимните месеци Министерството на енергетиката ще направи предложение за сключване на договор за доставка на седем карго кораба с втечнен газ, които ще подобрят енергийната сигурност на България.
Това съобщи премиерът в оставка Кирил Петков в началото на правителственото заседание, което по думите му може да бъде последното за кабинета му.
"Условието е следващия месец да подсигурим необходимата инфраструктура от Гърция и Турция. Този договор е важна стъпка на екипа, работещ съвместно с ЕК за осигуряване на газ за зимните месеци. Така решаваме съществена част от гарантирането на енергийната сигурност и правителството улеснява следващия кабинет", подчерта Петков.
"Искам да ви благодаря за цялата работа, която свършихме през тези месеци. Не беше лесно, но имаме много добри резултати, с които да се похвалим. Въпреки, че ни остават няколко дни, до последния момент ние ще решаваме големите задачи и предизвикателства пред българската икономика и общество", обърна се той към министрите.
Правителството ще приеме новата програма за компенсация за цената на тока за бизнеса от 1 юли до 30 септември. За крайните потребители ще се утвърди таван от 250 лв. като по този начин правителството осигурява предвидимост на бизнеса. "Даваме 150 млн. за мярката за намаляване на цената на горивата при зареждането на бензиностанции с 25 ст. Едновременно с това започва работа между митниците и НАП за ограничаване на износа на нефтени продукти с руски произход, считано от 5 декември", каза още премиерът в оставка.
"Отпускаме пари за ремонт на над 170 детски градини и училища в цялата страна. Средствата ще бъдат използвани за поправки на покриви и енергоспестяващи мерки", обясни премиерът в оставка. Той допълни, че ще бъде прието и законодателство, което ще гарантира сигурността на хората, които подават сигнали за корупция.
28.07.2022, 14:22 часа
958 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha