Свърши се! 47-ото Народно събрание остава в историята, ето какво казаха партиите на прощаване

Свърши се! 47-ото Народно събрание остава в историята, ето какво казаха партиите на прощаване 47-ото Народно събрание се закри официално и остава в историята. Преди закриването на заседанието партиите изчетоха своите финални декларации. 

Декларация на "Продължаваме Промяната": 
Животът на този парламент изтече. Беше един от по-бурните и драматични парламенти. Все пак 47-ото Народно събрание беше изправено пред множество кризи – заложените бомби в пътното строителство, високите цени на електрическата енергия, Ковид-пандемията, войната и последствията от нея. 
Българските граждани знаят какво свършихме през тези седем месеца:
• Хората знаят, че сметките им за ток не се промениха, когато скачаха главоломно в цяла Европа
• Знаят, че приехме план за справяне с пандемията, който позволи да не затворим бизнеси и да не претоварим системата на здравеопазването
• Знаят, че увеличихме пенсиите, за да може възрастните хора да живеят по-достойно
• Знаят, че повишихме заплатите на медицинския персонал и учителите
• Знаят, че приехме антикризисен пакет от мерки, за да могат хората да минат по-леко през кризата, предизвикана от войната
• Знаят, че успяхме да се справим с невиждан досега брой бежанци
• Хората знаят, че тези мерки направиха България първенец по ръст на индустриалното производство в целия Европейския съюз
• Хората знаят, че спряхме схемите на Капитан Андреево, прекратихме кражбите в Пощите
• Въпреки най-тежката глобална инфлация, война и политическа криза, България се справи добре с тези седем ужасни месеца
• Това е малка част от свършеното в извънредна обстановка Можехме ли да направим повече? Вярваме, че България можемного повече!
Истината обаче е, че големите промени се правят, когато имаш достатъчно депутати, които да искат те да се случат. Но имаше ли достатъчно депутати в този парламент, които да
искат България да тръгне по пътя на Промяната? Нямаше, уважаеми дами и господа. Няма антикорупционно мнозинство в този парламент. Корупцията не намери достатъчно врагове в тази сграда. Говоря за майсторите в занаята, тук в парламента - ненадминатите професионалисти. Тези, които не могат да живеят в опозиция, 
защото тогава излиняват. От парламентарната трибуна те играеха любимата си игра – ‘крадецът вика дръжте крадеца’. Чухме какви ли не абсурди, безочливи манипулации, заплахи и лъжи.
Чухме и думите „Не пипайте организираната престъпност“. Уважаеми дами и господа от опозицията, Вашата неприязън към промяната, Вашата съпротива срещу борбата с корупцията ясно ни показа едно – всичко, което направихме, всичко, което се наложи да изтърпим, си струваше. Но заради Вашите гимнастики тук, България продължава да се мъчи.
• Затова все още нямаме реформирана Комисия за Противодействие на Корупцията
• Затова няма ефективна прокуратура
• Затова я няма и така очакваната справедливост
• Затова повечето регулатори тънат в некадърност и са символ на обслужване на мафията и картелите
Вчера влезе в сила закриването на бухалката, наречена спецправосъдие. Но не и преди в последния си работен ден да „изпере“ за пореден път Пеевски.
Гласувахме промените в Закона за съдебната власт, с които беше осигурена независимата работа на европейските прокурори. Внесли сме още редица важни законови промени.
Всеки ден на този парламент беше шанс да свършим нещо добро за България. Но вече стана ясно, че в рамките на този мандат няма как да осъществим изцяло това, за което хората ни изпратиха тук – да сменим модела Борисов/Гешев и да върнем законността. Но от друга страна отиваме на избори с натрупан опит. С научени уроци. Със знание срещу какво се изправяме. С идеи как да бъдем по-успешни и по-ефективни. Вероятно и следващият парламент ще бъде труден. Но ние няма да отстъпим от това да спираме корупционните кранчета и да насочваме средствата към българските граждани, към българския бизнес, към българските пенсионери, лекари, сестри и учители, към хилядите съвестни полицаи, пожарникари и държавни служители, каквито в България има много. Отново ще потърсим подкрепа от хората за всичко това. Вярваме, че в следващия мандат ще можем да постигнем още много повече за свободна и просперираща България. Обръщаме се към българските граждани – скъпи сънародници, гласувайте на предстоящите избори!
Всичко дотук беше само първата стъпка от борбата за изтръгването на държавата от ръцете на мафията. Демокрацията е маратон. Демокрацията си струва. Демокрацията е единствената гаранция за просперитета на България. Тази битка е на всеки български гражданин, Тук и в Чужбина. И ние можем и трябва да я спечелим Заедно! Имаме нужда от Вас да завършим съдебната реформа, да има независими регулатори, да спрем кражбите, за да имаме силна и богата държава, с която да се гордеем. Помогнете ни да върнем нормалността, да върнем смисъла на думи като морал, честност и почтеност! Дължим го на децата си! 

Декларация на ГЕРБ-СДС 
„Кризата, в която страната ни бе хвърлена преди две години, започна, когато вие, под юмрука, решихте да обявите война на партия ГЕРБ. Преживяхме всичко – арестите, чегъртането, обидите, внушенията. Сега сме по-силни и по-сплотени. Но на вас кой ви каза, че трябва да се изправите срещу 650 000 българи и да ги намразите? Ще разберете ли, че омразата към нас прерасна в омраза срещу самите вас? Омразата ви довърши, не опозицията”. Това се казва в последната за този парламент декларацията на ГЕРБ-СДС, прочетена от парламентарната трибуна от Десислава Атанасова.
В документа външнополитическата политика на кабинета „Петков” бе определена като „резил”. Според ГЕРБ-СДС отиващото си правителство е нанесло сериозни щети на имиджа на България, а възстановяването от тях ще отнеме години.
Атанасова благодари на симпатизантите и членовете на партията, които „въпреки натиска, на който бяха подложени, не ни предадоха”.
„Надявам се, че на изборите през октомври ще ни подкрепите отново. Нека ги бием с техните машини! А ние ви обещаваме, че ще се гордеете с вашия избор и с това, което заедно ще направим за България. Ако ГЕРБ-СДС ще трябва да съставя кабинет, ще покажем как се работи за страната и за нейното достойно място в европейското семейство”, завърши Атанасова.

Декларация на "Има такъв народ" 
От политическа партия „Има такъв народ“ (ИТН) никога не бихме се примирили с ролята на безгласна патерица на властта и в никакъв случай не бихме могли да пожертваме националния интерес на Република България, каквито и регламентирани обещания или нерегламентирани изкушения да ни бяха предлагали. Това каза от парламентарната трибуна народният представител от „Има такъв народ“ Пламен Николов. В декларация от името на парламентарната група, посветена на края на 47-ото Народно събрание. Николов посочи, че макар и с неизпълнен докрай мандат, парламентът е оставил ярки впечатления за своите действия в цялото общество. 
„Българските граждани станаха свидетели на подли политически игри, неспазени коалиционни обещания и нелицеприятни отношения, както между бившите коалиционни партньори, така и между управляващи и опозиция. Ако на последната работата ѝ е да посочва кривиците на властта и да предлага алтернативи, то управляващото мнозинство трябваше да демонстрира единство и експертиза. По една или друга причина, първоначално сформираното управленско мнозинство не успя да обърне поглед в една посока и започна да фаворизира едни участници в коалицията, за сметка на други“, посочи Николов. 
Той отправи пожелание в следващия състав на парламента, който ще се сформира след предсрочните избори, да влязат повече експерти, с чийто потенциал България да успее да се справи с всички предизвикателства. 
„С призив да дадем всичко от себе си, за да не се окаже, че след края на това горещо политическо лято ни очаква най-студената икономическа зима, ние днес се разделяме, за да дадем възможност на българските граждани да изберат най-подходящите управници, които имат способностите и не се боят да поемат отговорността да преведат страната през нелеките времена, които ни предстоят“, каза още Николов. 

Декларацията на Демократична България: 
Ние трябва да отговорим на въпроса за това как ще се управлява България и той се подразделя на два много важни въпроса - въпросът за войната и въпросът за корупцията. Това заяви в пленарната зала председателят на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов в декларация по повод края на 47-мото Народно събрание.
Въпросът за корупцията изисква промяна в състоянието на националната политическа система, каза Иванов. Той посочи, че се изисква на първо място избор за това каква политическа култура носим - дали на едноличните решения или на колективните решения и споделяне на отговорността.
Трябва да намерим начин да постигнем съгласие да реформираме прокуратурата, така че тя да бъде ничия, освен на закона и освен на националния интерес, заяви Иванов. По въпроса за войната, той каза, че корупцията започва от руския модел. Ние трябва да можем, каквото и да мислим за Русия, да се изправим пред реалността, че сме обект на агресия, коментира той и допълни, че трябва да защитим нашия начин на живот, нашата свобода и нашия модел на икономическо развитие.
"Трябва да отговорим на въпроса как ще управляваме България, така че да се справим с тези две огромни предизвикателства - корупцията и войната. Това е нашата отговорност в следващата кампания", коментира Христо Иванов. 
29.07.2022, 15:20 часа
758 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha