Пет години условна присъда за руска учителка, говорила срещу войната

Пет години условна присъда за руска учителка, говорила срещу войната Пензенският съд в Русия осъди учителката Ирина Ген на 5 години затвор условно. Ще й бъде забранено и да преподава за три години, информира руската служба на Би Би Си.
Историята на Ген стана известна в края на март,когато учителка, която работеше в училището за олимпийски надежди в Пенза, критикува войната в клас.
Осмокласници са я попитали защо не ги пускат в Европа, къде ще ходят да се състезават. В отговор учителят обясни, че Русия се е превърнала в страна парий, защото световната общност е "изненадана как страна от цивилизованият свят може да се държи така". Тя каза, че Украйна е независима държава, а Русия иска да свали правителството на друга държава и това е недопустимо.
"Ние сме тоталитарна държава - е казала учителката. - Всяко несъгласие се смята за престъпление на мисълта. Всички могат да ни осъдят за 15 години. И мен сега ще ме осъдят за 15 години."
Една от ученичките е записала думите й на диктофон и така те са стигнали до силите за сигурност, след което срещу учителя беше заведено едно от първите наказателни дела за "фалшиви новини" за действията на въоръжените сили.
В Русия приеха закон, предвиждащ ефективни присъди до 15 години и големи глоби за фалшиви новини за действията на руските въоръжени сили, тяхното дискредитиране, както и призоваване за санкции срещу Русия. Извършени са съответните промени в Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс на Руската федерация.
04.08.2022, 15:08 часа
557 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha