Василев: Чрез изгонването на българските дипломати Руската Федерация показва имперското си поведение

Василев: Чрез изгонването на българските дипломати Руската Федерация показва имперското си поведение Дипломатическата война между България и Русия в нова фаза. Руската федерация обяви 14 български дипломати и техните сътрудници за персона нон грата. 
Мярката е ответна, след като преди месец бившият министър-председател Кирил Петков обяви безпрецедентното решение на кабинета да изгони 34 дипломати и 36 техни сътрудници заедно със семействата им заради данни, че "работят срещу интересите на България". 
“Странно е, че това решение на Руската Федерация дойде в първия ден на новия служебен кабинет, който е приятелски настроен към Русия”, каза бившия посланик на България в Русия и политически и енергиен експерт - Илиян Василев. “Доколкото разбирам от посланик Митрофанова, те искат да приключат с тази история и да започнат “на чисто”, допълни той. 
Чрез тези свои действия Руската Федерация показва имперското си поведение, смята още Василев.
Българските дипломати имат 120 часа, за да се върнат обратно в България. “Това е относително прилично време”, смята бившият посланик. По думите му първите пострадали ще са руските туристи, които няма да имат възможност да получат визи, за да пътуват към България.
В свое интервю посланик Елеонора Митрофанова каза, че се надява бъдещото правителство да е по-прагматично и че на страната ни ще се наложи да взима по-прагматични решения относно икономиката. “Тя надценята значението на думите и нещата, които може да свърши тук. Очевдино посланието й е да реактивираме договора с “Газпром”, каза Василев. Според него докато Русия е във война доставките на газ не могат да бъдат сигурни, дори и да се възстановят договорните отношения между двете страни.
06.08.2022, 10:16 часа
247 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha