Шефът на КЕВР: Природен газ ще има, но на висока цена

Шефът на КЕВР: Природен газ ще има, но на висока цена Природен газ ще има, но цената ще бъде висока. Това каза Иван Иванов, председател на Комисията за енергийно водно регулиране.
През август цената е висока и ще бъде малко под 300 лв. на мегаватчас. А след септември цената на газа ще падне, каза още Иванов.Той посочи, че се очаква у нас да бъдат доставени над 1 млрд. куб.м. от Азербайджан, договорени отдавна, а освен това се водят преговори за още половин милиард.
Останалите количества се очаква да дойдат до страната ни с танкери, но остава проблемът с довеждащата инфраструктура.
Щабът, който беше сформиран от премиера, ще насочи усилията си за гарантиране на снабдяването и през следващата година, каза Иван Иванов и посочи, че е пропуснат моментът България да резервира слотове за доставка и затова сега ще плаща на по-висока цена.
Цената през август ще бъде малко под 300 лева на мегаватчас, предстои изслушване и заседание на КЕВР. Ще бъде утвърдена цената на газа, като е много вероятно това увеличение от 60 на сто, което "Булгаргаз" иска, да бъде потвърдено, посочи Иванов.
Той припомни, че цената на парното няма да бъде променяна до 1 януари, но трябва да се мисли за подпомагане на топлофикациите, защото няма да могат да платя задълженията си към "Булгаргаз".
06.08.2022, 13:46 часа
409 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha