Ексгубернаторът на Видин Любен Иванов отчете какво е свършил

Ексгубернаторът на Видин Любен Иванов отчете какво е свършил Бившият областен управител на Видин Любен Иванов отчете свършеното от него по време на неговото управление. Припомняме, че миналата седмица той беше сменен, като на негово място постът зае Огнян Асенов. 
Като областен управител Любен Иванов предприе действия за оказване подкрепа на украински граждани, търсещи убежище в страната ни, както и стартира инициатива за създаване на регистър от желаещи да предоставят безвъзмезден подслон на украински бежанци.
Областния управител Любен Иванов неведнъж е провеждал срещи с жителите на населените места в област Видин, в т.ч. и изнесени приемни, където е обсъждал проблемите по градовете и селата и се е ангажирал с разрешаването им.
По време на управлението си Любен Иванов се е срещал с посланиците на Франция Флоранс Робин и на Кралство Испания Алехандро Поланко Мата. Още, бизнес делегация от Видин, водена от него, беше на двудневно посещение в Ортенау, Германия. 
Упражняването на контрол по законосъобразността на актовете и действията на органите на местното самоуправление и местната администрация е една от основните функции на областния управител. Като областен управител Любен Иванов върна за ново разглеждане общо 54 решения на Общинските съвети на територията на област Видин, а общо 10 решения на съветите са оспорени пред Административен съд - Видин -спряно увеличение с над 93% такса смет на видинчани.
Също така, Любен Иванов инициира приемането на подзаконов нормативен акт, определящ санитарно-хигиенните зони в населените места, направи предложение за промяна в Закона за културното наследство, отправи до Народното събрание предложение за промяна на Закона за автомобилните превози. По сигнал на  Любен Иванов се установи незаконна кариера за добив на варовици върху имот, собственост на община Видин.
През последните месеци Любен Иванов успя да подсигури финансирания от Министерски съвет за реализация на регионалната програма за заетост - 2 481 228,00 лв., и за проекти за пътища, улици и ВиК на шест общини от област Видин - 23 817 507, 98 лв. Изплатени са и обезщетения за отчуждени имоти във връзка с изграждане на обект „Модернизация на път I-1 (E-79) „Видин - Ботевград“, участък от км 3+757 до км 61+750 (километраж по съществуващ  път I-1)≡58+128.47 (километраж по проект)“- Лот 1 и Лот 2 на територията на област Видин, в размер на 103 958, 83 лв.
Като областен управител Любен Иванов предприе действия за справяне с трансгранично замърсяване в община Брегово, изпращайки до министъра на околната среда и водите искане за предприемане на мерки и действия за преодоляване последиците замърсяването на територията на община Брегово, област Видин, възникнали в резултат на миннодобивната и преработвателна промишленост в мини „Бор“, Република Сърбия. По предложение на Любен Иванов, министърът на околната среда и водите издаде заповеди за 2 нови защитени територии в област Видин – „Остров Тимок“ и „Бабу́“, и изиска информация от МОСВ, която гласи, че в институцията няма постъпили проекти за разработване находищата на минерална вода – публична общинска собственост, разположени на територията на община Видин – „Градец“, „Сланотрън“, „Видин“. Резултат на усилията на Любен Иванов като областен управител е и изнесеният офис на РИОСВ - Монтана във Видин. За последните две десетилетия това е първата държавна институция, която разкрива своя структура на територията на областта.
В сферата на културата, Любен Иванов помогна в реализирането на първия международен фестивал „Долината на лозите, Ново село пее и танцува“, подпомогна организирането на Ретро парада в гр. Видин, както и фестивала „Castra Artis“ в гр. Кула, който ще се проведе в средата на август за деня на града. В момента се обсъжда идеята за фестивал на „Самодивите“ в общ. Бойница, организира се изложба „България и Испания заедно на Антарктида“ с Испанското посолство, както и музей на виното и вилно селище с характерни за винопроизводството форми, откри ХIII международен фолклорен събор “Тъпан бие, хоро се вие” в с. Флорентин, организира регионалния етап в област Видин на ХІI Национален събор на народно творчество в Копривщица, съорганизира първото издание на Международния фестивал на „Динята и пъпеша“ в с. Флорентин. През месец юли се проведе раликрос "Видин" под патронажа на Любен Иванов. По негова инициатива бе проведена трансгранична работна среща за установяване на партньорства в областта на културното наследство.
Правителството,което представляваше Иванов отпусна 810 000 лева за ремонти в четири училища в област Видин, а именно ОУ "Михаил Димитров" - Чупрене, ОУ "Христо Ботев" - Дунавци, ПГСС - Дунавци и ПГ по туризъм "Михалаки Георгиев" - Видин. Средствата ще бъдат използвани приоритетно за поправки на покриви и за енергоспестяващи мерки. Любен Иванов обърна специално внимание на силно замърсения въздух в община Видин. Близо 600 000 лева ще получи общината за мерки за борба със замърсяването на въздуха.
08.08.2022, 10:46 часа
466 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha