Започват преговорите за съставянето на новото сръбско правителство

Започват преговорите за съставянето на новото сръбско правителство Преговорите за сформирането на новото сръбско правителство започват в понеделник и ще продължат следващите седем дни, така че е напълно реално Сърбия за има нова изпълнителна власт най-късно през последната седмица на август, съобщава белградското издание „Вечерне Новости“.
Според информация на вестника сръбският президент Александър Вучич, който е и лидер на спечелилата изборите през април Сръбската прогресивна партия, ще се срещне с ръководителите на партиите, за които се смята, че ще бъдат част от управляващото мнозинство, за да утвърдят основните принципи на бъдещия кабинет. Това мнозинство на практика се очерта при гласуването за председателя на парламента.
Това означава, че на преговорите със СПП би трябвало да дойдат социалистите, Съюзът на унгарците във Войводина, Партията на обединените пенсионери на Сърбия и Социалдемократическата партия на Сърбия, които общо имат 154 гласа заедно със СПП и подкрепиха кандидатурата на Владимир Орлич за председател на парламента, пише вестникът.
Две имена се споменават като възможности за премиерския пост – сегашната министър-председателка Ана Бърнабич и министърът на финансите Синиша Мали, макар че не е изключено в последния момент да се появи някое трето име, отбелязва изданието.      
08.08.2022, 13:38 часа
306 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha