Учени: Глетчерите в Алпите се топят с рекордна скорост

Учени: Глетчерите в Алпите се топят с рекордна скорост Глетчерите в Алпите изчезват с рекордно висока скорост, алармират учени. Причината - екстремните горещи вълни удариха повечето части на Европа това лято. Цермат, ски курорт от световна класа в подножието на връх Матерхорн, известен като място за туризъм и ски, е най-голямото и най-високо разположеното място за планински отдих в Европа и приема туристи от цял ​​свят всяка година.
Тази година обаче курортът посрещна малко скиори. „Глетчерът не е добър за ски тази година. Твърде топло е“, казва един от служителите на местния ски лифт.
Това лято живакът в термометрите в Цермат скочи до 30 градуса по Целзий. Температурите в Алпите се повишават с около 0,3 градуса по Целзий на десетилетие – което е около два пъти по-бързо от средното за света.
Ледниците в целия регион се оттеглят, като глетчерите близо до Сен Мориц, високоалпийски курортен град в Швейцария, се оттеглят с около пет сантиметра на ден. Изчезващият ледник се отразява и на местния бизнес.
Въпреки че повечето от планинските глетчери в света се топят заради изменението на климата, тези в Алпите са особено уязвими, тъй като са по-малки и с относително тънко ледено покритие. Ако емисиите на парникови газове продължат да нарастват, се очаква алпийските ледници да загубят повече от 80 процента от сегашната си маса до 2100 г., показва доклад от 2019 г. на Междуправителствения панел на ООН по изменение на климата.
08.08.2022, 14:41 часа
416 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha