Гълъб Донев реже съветниците в Министерския съвет Виктор Иванов

Гълъб Донев реже съветниците в Министерския съвет Виктор Иванов Съкращения в политическите кабинети е една от първите мерки, одобрени от служебното правителство на Гълъб Донев.
Петима по-малко ще са съветниците на премиера и вицепремиерите в сравнения с щата при правителството на Кирил Петков.
Донев ще има 10 души в политическия си кабинет срещу 17 за Кирил Петков. При встъпването си на власт Петков оправда раздутия щат на политическия си кабинет с нуждата да има съветник за ресора на всяко едно от министерствата.
Голям политически кабинет от 12 съветници имаше и вицепремиерката по ефективно управление Калина Константинова. Сега нейният кабинет се закрива, защото няма такъв вицепремиер. Константинова твърдеше, че се нуждае от толкова съветници, защото бе единственият вицепремиер без министерство и съответно без втори политически кабинет.
Сегашният вицепремиер без министерство Атанас Пеканов обаче ще има право само на 7 съветници, става ясно от одобрените от служебното правителство промени в Устройствения правилник на Министерския съвет и неговата администрация. Пеканов ще отговаря за еврофондовете.
Молба да му бъде отпусната поне още една бройка за съветник е отправил Пеканов на първото заседание на МС, когато са гласувани промените в правилника. Получил е обаче отказ от страна на Гълъб Донев.
"Уважаеми господин министър-председател, уважаеми колеги, исках само да попитам дали можем в моя кабинет да увеличим, може би да намалим някой от другите, защото има много координация между моя кабинет, който е без портфейл, няма отделна администрация, може би политическият кабинет ако може да е една бройка повече, доколкото министър Алексиев би се съгласил за това", опитал Пеканов да издейства допълнителния щат, става ясно от стенограмата на правителственото заседание.
"Няма такава възможност. При вас на разположение е и цялата администрация на Министерски съвет, така че ще имате пълната подкрепа за всичко онова, което предстои", гласи обаче отговорът на Донев.
По 7 съветници в министерския съвет ще имат и вицепремиерите Христо Алексиев и Иван Демерджиев. Те ще имат политически кабинети и във ведомствата си - министерствата на транспорта и на вътрешните работи. За сравнение в правителството на Кирил Петков вицепремиерът Асен Василев имаше само двама съветници, а Корнелия Нинова и Гроздан Караджов по един, тъй като имаха министерства.
Само 4 ще са съветниците на вицепремиера Лазар Лазаров.
Така общият брой на съветниците в служебния кабинет ще е 28 срещу 35 при Кирил Петков.
08.08.2022, 16:30 часа
879 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha