РСМ: Нямаме нови ангажименти с България извън Протокола

РСМ: Нямаме нови ангажименти с България извън Протокола

Във връзка с появилите се в общественото пространство спекулации за нови взаимни документи между България и РС Македония, Министерството на външните работи на РСМ информира, че следи с внимание процеса на сформиране на българското служебно правителство и развитието на вътрешната и външната политика. Скопие подчертава, че „е окуражителен сериозният фокус, който се придава на нашите двустранни отношения и от страна на новото правителство”.
„Цялата появила се в обществото информация за устройството, организацията, плановете за действие и приоритети на новото правителство са вътрешна работа на Република България и не са резултат от двустранни разговори”, се казва в съобщение на македонското външно министерство.
От там допълват, че отхвърлят всички твърдения, че се подготвят нови ангажименти за двете държави извън вече договорените принципи от съвместния Протокол, които означават реципрочност в рамките на поетите ангажименти, както и автономия на Съвместната мултидисциплинарна експерта комисия по исторически и образователни въпроси.
Изявлението на македонското МВнР дойде след поредната атака от страна на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ срещу правителството. В публикувана тази сутрин декларация ВМРО-ДПМНЕ обвини кабинета на Ковачевски в предателство и продажба на македонската идентичност, история, език и култура и се призовава за предсрочни парламентарни избори и провеждане на референдум.
Реакцията на партията е по повод дадената вчера от служебния министър на външните работи на Република България Николай Милков брифинг, по време на който той представи екипа на министерството и приоритетите по време на работата на кабинета.
В отговор на въпрос относно непосредствените задачи по отношение на двустранния диалог с РС Македония министър Милков уточни, че предстои да се приеме писмен документ, който ще дефинира конкретните задачи пред институциите в България с конкретно разписани ангажименти.

09.08.2022, 14:48 часа
349 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha