Съдят мигранти и трафиканти, опитали да преминат нелегално границата на страната при Видин

Съдят мигранти и трафиканти, опитали да преминат нелегално границата на страната при Видин Районна прокуратура – Видин води разследване по 9 досъдебни производства, образувани в рамките на една седмица за опити за незаконно преминаване и превеждане на чужди граждани през границата на страната. Престъпните деяния са извършени в периода 05.08.2022 г. – 12.08.2022 г.
Шест лица са привлечени в качеството на обвиняеми за опит за незаконно преминаване през границата на България в Румъния. Сред тях са граждани на Сирия, Ирак и Турция. Деянията им са останали недовършени поради намеса на служители на ГПУ във Видин.
В единият от случаите обвиняемата А.М., гражданка на Сирия, при гранична проверка противозаконно си служила с официален документ – паспорт на Кралство Нидерландия, издаден за друго лице. С действията си тя целяла да заблуди длъжностно лице.
Спрямо всичките обвиняеми, привлечени към наказателна отговорност по чл. 279, ал. 1, вр. чл. 18, ал. 1 от НК, по искане на Районна прокуратура – Видин съдът взе мерки за неотклонение „задържане под стража“.
Три досъдебни производства се водят за опити за превеждане на чужди граждани през ГКПП Дунав мост Видин – Калафат без разрешение на надлежните органи на властта. Престъпните деяния са квалифицирани по чл. 280, ал. 2, т. 3 и т. 4, вр. ал. 1, вр. чл. 18, ал. 1 от НК.
Обвиняемите по тях са граждани на България, Сирия и Кралство Нидерландия, които са използвали автомобили за извършване на престъпленията. По отношение на И.М. и Ф.А. са взети мерки за неотклонение „задържане под стража“, а спрямо К.Х. мярка за неотклонение „гаранция в пари“ в размер на 500 лева.
Разследването по досъдебните производство продължават под надзора на прокуратурата.
 
16.08.2022, 09:07 часа
407 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha