Ваня Григорова: Инфлацията в България е два пъти по-висока спрямо средната в Европа

Ваня Григорова: Инфлацията в България е два пъти по-висока спрямо средната в Европа Инфлацията в България е два пъти по-висока спрямо средната в Европа. Страната ни обаче не е на първо място по този показател. На челна позиция за Балтийските държави.  Това заяви пред NOVA икономистът от КТ "Подкрепа" Ваня Григорова.
„Хората с по-ниски доходи усещат много по-тежко инфлацията, която по последни данни е 17,3 процента.„Тези, които са с по-високи доходи, не изхарчват всичко за потребление през месеца, а по-скоро заделят, затова и при тях инфлационният натиск не се усеща толкова силно”, коментира тя въпроса докога ще продължат да се обезценяват доходите ни на фона на рекордната от 24 години инфлация.  
По думите ѝ заради повишаването на цените на транспорта е един от знаците, че може да се очаква рецесия. „Към момента не може да се говори за подобно нещо. Такъв е случаят обаче със САЩ. По традиция, когато обаче големите икономики започнат да усещат рецесия, това е знак, че това ще се прехвърли и към по-малките и свързани с тях икономики”, подчерта Григорова.
18.08.2022, 10:33 часа
208 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha